Kii optima in sportage sta ponovno prejeli nagradi Red dot

Sreda, 06 April 2016

Kia je ponovno med dobitniki mednarodnih oblikovalskih nagrad Red dot. Tokrat je osvojila nagradi Red dot za oblikovanje izdelka za leto 2016 za najnovejša modela Kio Sportage in Kio Optima. Slednja je prejela nagrado ‘Best of the Best’, kar je najbolj laskav naslov v vsaki posamezni kategoriji.

Novi red dot nagradi za novi generaciji optime in sportaga sta nadaljevanje njune zgodbe, saj sta bila oba predhodna modela nagrajena že leta 2011 – optima je tudi takrat bila ‘Best of the Best’. Od leta 2009, ko je soul 1. generacije kot prvi Kiin model prejel priznanje, je njihov oblikovalski oddelek skupno pobral že 15 Red dot nagrad. Tako so v letu 2016 prav vsi modeli iz Kiine aktualne modelne palete dobitniki Red dot nagrade.

Peter Schreyer, predsednik in glavni oblikovalec pri Kia Motors Corporation in Hyundai Motor Group, je o nagradah dejal: “Naš mednarodni oblikovalski oddelek ima vse razloge, da je lahko zelo ponosen zaradi najnovejših dosežkov. Že prve red dot nagrade za Sportage in Optimo so bile izjemen uspeh. Dvakratni dobitniki priznanj so zelo pomembni za našo znamko. Sportage je že nekaj let znamkina uspešnica v Evropi. Kia optima, ki je eden najbolje prodajanih Kiinih modelov po svetu, prav tako uteleša razvoj znamke na zelo poseben način: 3. generacija, ki je začela svojo pot leta 2010, je bila v naslednjih letih katalizator oblikovalskih sprememb Kiine modelne palete. Tako novi Sportage kot nova optima zelo izstopata v svojih kategorijah na račun jasnosti, razlikovanja in športne elegance svoje zunanjosti. Oba novinca tudi prinašata povsem novo, premijsko notranjost z moderno, vodoravno poravnavo in z zelo prečiščenim videzom.


 

Red Dot Award: žirija 41 mednarodnih oblikovalskih strokovnjakov

‘Red Dot Design Award’, eden najbolj prestižnih natečajev na svetu na področju oblikovanja, je razdeljen na tri sklope: oblikovanje izdelkov, komunikacijsko oblikovanje in konceptno oblikovanje. Za red dot nagrade za leto 2016 se je potegovalo kar 5.214 izdelkov in inovacij iz 57 držav. Nagrade red dot so prejeli 1304 izdelki, častno omembo 107 izdelkov, najvišje priznanje »Best of the Best« pa so podelili 79 izdelkom.

V izogib kakršni koli pristranskosti nihče od sodnikov ne sme biti zaposlen v tej industriji. Letos je bila red dot žirija najštevilčnejša do zdaj: 41 strokovnjakov iz celega sveta – neodvisni oblikovalci, profesorji oblikovanja in novinarji – med drugim Chris Bangle, Jimmy Choo, profesor Lutz Fügener, Hideshi Hamaguchi, Kristiina Lassus, Raj Nandan in Ken Okuyama. Vsi člani žirije so se zbrali v nemškem Essnu in ocenjevali izdelke na osnovi različnih kriterijev kot so: stopnja inovacij, formalna kakovost, funkcionalnost in okoljska ustreznost.

Natečaj pod okriljem oblikovalskega centra Severno Porenje-Vestfalija poteka vse od leta 1955. Uradna predstavitev red dot nagrad bo sicer 4. julija 2016 v essenskem gledališču Aalto.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper