Mazda MX-5 RF je osvojila pomembno oblikovalsko priznanje

Torek, 04 April 2017

Majhen preprost japonski roadster Mazda MX-5 osvaja ljubitelje avtomobilizma z močnim značajem, pristnimi občutki vožnje in tudi z obliko. Slednja je v aktualni generaciji naredila velik preskok, a še vedno ohranila značilne poteze in razmerja, ki MX-5 uvrščajo med sodobne klasike. MX-5 RF (izvedba s trdo pomično streho) se je uvrstila med prejemnike oblikovalskega priznanja “Red dot: Best of the best”.

Mazda MX-5, v klasični podobi s platneno pomično streho, je priznanje Red dot: Best of the best prejela ob lansiranju, leta 2015. Dve leti kasneje je mednarodna žirija nemškega Oblikovalskega centra Severno Porenje-Vestfalija, ki že od leta 1955 organizira izbor Red dot, prepoznala kot izstopajoče dober dizajn tudi novejšo oblikovno izpeljanko z oznako RF. Ta ima namesto tipične roadsterske zasnove dodan fiksni B-stebriček in električno pomično trdo streho. Pravzaprav bi mazdo MX-5 RF še najbolje označili kot »targo«.


MX-5 RF je postala šesti Mazdin avtomobil aktualne generacije, ki je s Kodo oblikovanjem prepričal žirijo natečaja Red dot. Pred njo so priznanje osvojile še mazde 2, 3, 6, CX-3 in MX-5.

Žirija tekmovanja Red dot je izbirala najbolje oblikovane izdelke v 47 kategorijah. Prijavljenih je bilo 5.500 izdelkov iz 54 držav, med njimi jih je nagrado “Best of the Best” osvojilo 102. Žirija je upoštevala kriterije, kot so: inovativnost, funkcionalnost, ergonomija, simbolična in čustvena komponenta, nedvomna kakovost in ekološka ustreznost. Nagrade bodo izbranim podelili 3. julija v Essnu.

Aleksander Praper

Galerija