Mercedes je napovedal novi oblikovalski jezik – dnevi “gub” so mimo

Petek, 27 Januar 2017

V zadnjih letih so zunanji oblikovalci znamke Mercedes-Benz, z našim Robertom Lešnikom na čelu, pomladili paleto vozil s filozofijo “sensual purity” in doleteli na zelo pozitiven odziv. Danes so s skulpturo “Aesthetics A” predstavili novo oblikovalsko smer, s katero želijo še bolj prečistiti obliko ter zmanjšati količino “gub”.

Mercedes-Benz, ki je še pred nekaj leti prodajno zaostajal za BMW-jem in Audijem, se je prav lani povzpel na čelo nemške trojice. Precej zaslug ima pri tem tudi osvežena paleta vozil in njihov bolj mladosten dinamičen videz. Gorden Wagener, ki je v novembru postal prvi izvršni direktor dizajna (s to novo vodstveno pozicijo je Mercedes-Benz poudaril pomembnost dizajna) je napovedal, da bodo linije prečistili na minimum in namesto posodabljanja osnovne oblike z novimi gubami delali na popolnih razmerjih ter čistih čutnih površinah.

S skulpturo “Aesthetics A”, ki namiguje na model CLA, so oblikovalci napovedali razvoj oblikovalske filozofije na primeru kompaktne limuzine, ker so te izven Evrope vedno bolj popularne. Hkrati s to napovedjo logično nadaljujejo serijo Mercedesovih skulptur, ki se je pričela z "Aesthetics No. 1" (2010) – napovedala je A-razred, sledile so "Aesthetics No. 2" in "Aesthetics 125" (obe v 2011) ter "Aesthetics S" (2012). “Aesthetiscs A” so obarvali v močno in odločno rdečo barvo, ki poudarja čutnost ter čustva in bo postala značilna barva znamke.

Aleksander Praper