Navdih Škodinega dizajna je tradicija češkega kristala

Sobota, 25 Marec 2017

Kljub temu, da v Sloveniji ponekod pojem “nemški” zaznamujejo z nečim dobrim in “češki” s slabšim videzom, bi ob dejanskem poznavanju daljše zgodovine hitro spremenili to mnenje. Vsaj v umetnosti. Čehi so namreč že v začetku 20. stoletja imeli odlične avtomobile, izjemne arhitekte in umetnike drugih vej, med njimi prav gotovo vrhunske steklarje. Zato je češki kristal zgled Škodinega oblikovalskega centra, ki se pri zasnovi avtomobilov očitno rad vrača h koreninam svojega naroda.

Čehi še danes slovijo po steklu, katerega tradicija na področjih Bohemije in Šlezije sega vse do 12 stoletja. Pod pojmom bohemia kristal so v 16. stoletju želeli poudariti boljšo kakovost njihovih izdelkov od običajnega stekla. Češki bohemia kristal je bil kristal na najvišjem nivoju, bolj trdna vzporednica lepemu, a krhkemu italijanskemu muranskemu. Še danes Čehi pod tem imenom nadaljujejo tradicijo vrhunskih izdelkov in z umetniškim rokodelstvom iz preprostih oblik stekla izoblikujejo kompleksne natančne predmete z brezčasno lepoto. Izdelava visoko-kakovostnih iz preprostih čistih linij sovpada tudi s temeljnimi vrednotami Škode.

Škodin dizajn se torej trudi poiskati specifično identiteto v koreninah naroda, od koder izvira, in seveda v okviru možnosti, ki jih nudijo skupni deli Skupine Volkswagen. Na smer oblikovanja škod vpliva želja po čistih, natančnih oblikah, z ostrimi prelomi, ki se zgledujejo po kristalnem steklu in tvorijo izrazito tridimenzionalne površine z močnimi sencami. Zgledovanje po kristalni strukturi je poleg na pločevini opaziti tudi v prednjih in zadnjih lučeh ter drugih elementih Škodinih avtomobilov. Zaradi ostrih linij takšni detajli dajejo občutek natančnosti in vzbujajo vtis kakovosti. Navsezadnje Škoda, kot pokroviteljica kolesarske dirke Tour de France tudi pokale izdela v skladu s tradicijo češkega kristala.

Karl Neuhold, vodja zunanjega dizajna pri Škodi, je povedal: “V le nekaj letih smo Škodin novi oblikovalski jezik vkomponirali v več odličnih oblikovalskih študij, ki nakazujejo smer naše znamke. Naš cilj je jasno določen in pripravljamo se na predstavitev naslednjega koraka.” Škodini koncepti, ki se zgledujejo po kristalu so Vision D (2011), Vision C (2014) in Vision S (2016). V bližnji prihodnosti pa bodo razkrili še en koncept, ki bo predstavil konstantno evolucijo oblikovanja pri tej stari češki znamki.

Aleksander Praper

Video:

Galerija: