Nova SEAT ibiza je prejela nagrado Red Dot Award

Ponedeljek, 03 April 2017

SEAT-u je z novo ibizo uspelo ustvariti nesporno prepoznaven, dinamičen in skladen dizajn – najboljši, kar ga je španski proizvajalec doslej ponudil v segmentu A0. Oblika pete generacije nadaljuje več kot tri desetletja tradicije in to očitno opravlja dovolj uspešno, da si je prislužila priznano oblikovalsko nagrado Red Dot Award: Product Design 2017.

Nova SEAT Ibiza je kot izviren SEAT-ov dizajn preprosto prepoznavna po ikoničnem videzu trikotnih žarometov s celostno LED-tehnologijo in dnevnih luči, kot tudi po emblemu, ki kraljuje na mreži hladilnika ter je optično poudarjen z dvema oblikovnima linijama na pokrovu motornega prostora in z majhno vdolbino v kromirani obrobi. Dizajn v obliki črke X dodatno poudarja dinamiko in ustvarja vtis izjemne stabilnosti. "Ibiza je vrhunec in dozorelost SEAT-ove nove oblikovalske govorice – nove govorice, ki smo jo lansirali leta 2012," je povedal Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja v družbi SEAT.

Kratka previsa, v kote vozila postavljena kolesa, dolga medosna razdalja, oblika oken – vse to ne le postavlja v ospredje športni, zanesljivi in dinamični značaj Ibize, ampak tudi poudarja velikost in širino Ibize. "Odeli smo jo v najlepša proporcionalna razmerja. Poudarek smo dali prostorninam in površinam ter tako ustvarili izjemen tridimenzionalni učinek, da bi tako navdihnili še tako kritične in zahtevne oči," je dodal Alejandro Mesonero-Romanos. Po eni strani je osrednji del SEAT Ibize odličen primer popolnih proporcionalnih razmerij, močnega značaja in dinamične podobe. Po drugi strani pa združuje mladosten in svež videz z zrelostjo in uravnoteženostjo.

"Prav v vsakem detajlu dizajna zunanjosti in notranjosti je mogoče uživati v Ibizinih oblikovnih potezah in karakterni podobi," je še razložil Alejandro Mesonero-Romanos. Karoserija je lepo oblikovana ter spretno kombinira ostre linije in gladke površine. Značilna SEAT-ova dvojna stranska linija daje avtomobilu dodaten tridimenzionalen rob, zadek pa zaobjemajo zadnje luči, v katere se ob straneh stekajo značilne linije zadka. Ibiza se zdi širša in bližje cesti. Različne pakete opreme zaznamujejo različne podrobnosti.

V notranjosti so se oblikovalci potrudili za uravnotežena razmerja ter izboljšan občutek prostornosti in udobja. Dosledna izbira materialov pomeni bolj eleganten videz in izrazitejšo kakovost, bolj natančne in tehnične linije pa dajejo pridih lahkotnosti ter ustvarjajo mladosten in dinamičen značaj vozila. V notranjosti prevladujejo vodoravna razmerja in premišljena umestitev različnih funkcionalnih sklopov, kot je na primer povišana konzola, ki izboljšuje ergonomijo in raven varnosti.

Red Dot Award

Red Dot Award je že od leta 1954 eden najprestižnejših oblikovalskih natečajev na svetu, ki nagrajencem daje mednarodno prepoznavnost na področjih kakovosti in inovacij Poleg tega je prav kategorija oblikovanja izdelkov (angl. Product Design) najpomembnejša od vseh. Žirijo za nagrado Red Dot Award: Product Design sestavlja 40 strokovnjakov z vsega sveta, ki ne smejo biti zaposleni v podjetjih, ki se ukvarjajo s proizvodno industrijo, poleg tega pa ne smejo glasovati za izdelek, pri katerem so kakorkoli prisostvovali. Tako se je mogoče izogniti navzkrižju interesov in zagotoviti najvišjo raven nepristranskosti in nevtralnosti.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Galerija