V vodstvu BMW-jevega dizajna odslej Hrvat in Slovak

Sreda, 08 Februar 2017

BMW-jev oblikovalski oddelek v zadnjih mesecih doživlja močne spremembe. Po odhodu več oblikovalcev so sedaj predstavili novo vodstveno ekipo, katere najnovejši član je Slovak Jozef Kabaň, dosedanji vodja oblikovanja pri Škodi.

BMW je "kupil" Škodinega glavnega oblikovalca Slovaka Jozefa Kabaňa, ki bo skrbel za zunanji dizajn znamke BMW 

V zadnjih nekaj mescih je BMW-jev dizajn zapustilo več vodilnih oblikovalcev – odšel je Karim Habib, ki je vodil zunanji dizajn znamke BMW med leti 2012 in 2017, še pred njim pa Anders Warming, vodja dizajna znamke Mini, ter Benoit Jacob, vodja dizajna BMWi. Od vodij oblikovanja pri posameznih znamkah je ostal le Giles Taylor, ki je odgovoren za obliko avtomobilov znamke Rolls-Royce.

< Domagoj Dukec je odgovoren za oblikovanje BMWi in BMW M

Po spremembah, ki so jih objavili danes, vodja oblikovanja Skupine BMW ostaja 52-letni Danec Adrian van Hooydonk, ki je v času Banglove ere zasnoval zaradi nenavadnih zadkov sporna BMW serijo 7 ter koncept BMW Z9. Za dizajn znamke BMW bo poslej odgovoren 44-letni Slovak Jozef Kabaň, ki je zamenjal več oblikovalskih funkcij v okviru koncerna Volkswagen, od leta 2008 pa je bil vodilni zunanji oblikovalec Škodinih vozil, med drugim podpisan pod Škodnin koncept Vision C iz katerega je nastal novi superb. Za dizajn BMW i in BMW M vozil pa bo odgovarjal 41-letni Hrvat Domagoj Dukec, ki je od leta 2010 pri BMW-ju sodeloval na zunanjem dizajnu vozil BMW in nazadnje BMW i, podpisal pa se je pod obliko BMW serije 2 active tourer.

Aleksander Praper