60 let legendarnega volkswagna transporterja

Sreda, 03 Oktober 2007

Paviljon zgodovine (Zeithaus) iz Autostadta in Volkswagnov avtomobilski muzej (AutoMuseum) sodelujeta na mednarodnem srečanju Volkswagnovih Transporterjev, ki bo potekalo od 5. do 7. oktobra 2007 na hannovrskem sejmišču. Ob 60. obletnici ideje o kombi vozilu, popularno imenovanem "Bulli", znamka Volkswagen Gospodarska vozila vabi oboževalce z vsega sveta, naj se pridružijo praznovanju.. 

Avtomobilski muzej in paviljon zgodovine na pribl. 150 m2 velikem razstavišču pod Hermesovo streho na hannovrskem sejmišču s prototipom Transporterja iz leta 1949, gasilskim vozilom z dvojno kabino in reševalnim vozilom predstavljata prerez skozi zgodovino 1. generacije tega modela.

Številni drugi zanimivi, edinstveni razstavni eksponati iz obeh muzejev so vključeni v različne tematske sklope s tehničnim in zgodovinskim poudarkom. Kratek vpogled v raznolikost razstavljenih modelov: furgon iz reklame za Sinalco iz leta 1950, prototip s štirikolesnim pogonom iz leta 1978, ki velja za predhodnika izvedbe s pogonom syncro, in zadnji Transporter 3. generacije iz omejene serije Last Limited Edition z zaporedno številko 2.500 od skupno 2.500 izdelanih vozil.

Volkswagen-Audi Classic Parts Center, ki je pravi naslov za vsa naročila nadomestnih delov za Volkswagnove starodobnike, v svojem šotoru na 80 m2 prodaja dele za 1., 2. in 3. generacijo Transporterjev.

Povod za 1. mednarodno srečanje Volkswagnovih Transporterjev, ki ga organizira znamka Volkswagen Gospodarska vozila, je leta 1947 – torej pred 60 leti – narisan osnutek velikoprostorskega in zanesljivega kombiniranega vozila za prevoz ljudi in tovora, ki si ga je zamislil Volkswagnov nizozemski uvoznik Ben Pon.

Transporterjev uspeh, ki traja še danes, je bil predvsem na začetku tesno povezan z gospodarskim razcvetom, ki ga je v 50-ih letih 20. stoletja doživljala Zvezna republika Nemčija.
Za obrtnike, trgovce in druge male podjetnike je zaradi svoje vsestranskosti in edinstvene stabilnosti postal idealno transportno sredstvo. Odlično se je izkazal pri prevozu oseb in blaga, tako rekoč nepogrešljiv pa je bil tudi v prostem času.

 

Porsche Slovenija