Volkswagnov električni ID. R bo dirkal na "cesti do nebeških vrat"

Aleksander Praper Torek, 02 April 2019

Volkswagnov električni dirkalnik ID. R, ki razvije 500 kW največje moči, bo septembra 2019 nastopil na dogodku China Challenge. Na edinstveni 11 kilometrov dolgi gorski cesti, ki vodi na goro Tianmen, se bo po 99 ovinkih povzpel za 1200 metrov. Za volanom bo sedel Francoz Romain Dumas, ki bo poskusil v realnosti izboljšati najboljši čas postavljen pred tem na tekmovanju v igranju računalniških iger.

Sven Smeets, direktor motošporta pri Volkswagnu je razložil: "Tianmen ima na Kitajskem bajesloven pomen, saj ima sloves nebeških vrat. Cesta sodi med najbolj nenavadne in najnevarnejše ceste na svetu – še en poseben izziv za ID. R. Naš cilj je postaviti nov mejnik za električna vozila in s tem podpreti ­strategijo e-mobilnosti družbe Volkswagen na Kitajskem, ki je v tem letu v polnem zagonu."

Zmago­valec dirke na Pikes Peak, 41-letni Francoz Romain Dumas, je povedal, da so dirkalnik Volkswagen ID.R po Pikes Peaku še krepko izboljšali v številnih pogledih. O vzponu na Kitajskem pa je dodal: "Do sedaj sem cesto videl le na fotografijah in v nekaj videoposnetkih. Okolica je edinstvena, videti je kot filmska kulisa. Cesta je zelo ovinkasta, deloma tudi zelo ozka, poleg tega pa še zelo grbinasta. Zagotovo bo to posebna izkušnja. Veselim se tega novega izziva."

Cesta do nebeških vrat je magnet za turiste

Ozka cesta do nebeških vrat Tianmen Shan je priljubljena turistična atrakcija. Vije se po eni izmed najbolj nedotaknjenih gorskih pokrajin tega sveta. Skoraj nobena ravnina ni daljša od 50 m. Po cesti, ki je poznana tudi kot Tongtian Avenue (cesta do nebeških vrat), vozijo tudi avtobusi, ki obiskovalce peljejo na Tianmen. Začne se v dolini na 200 m nadmorske višine in konča na približno 1.300 m nadmorske višine. Vrh gore leži na 1.519 m nadmorske višine.

Volkswagen ID.R in Dumas napadata rekordni čas na Severni zanki Nürburgringa

Volkswagen ID. R, s katerim je Romain Dumas junija 2018 postavil rekordni čas na slavni gorski dirki Pikes Peak International Hill Climb in na dogodku Goodwood Festival of Speed, poganjata dva elektromotorja s skupno močjo 500 kW (680 KM), do 100 km/h pa pospeši v samo 2,25 sekunde. Pred septembrskim odhodom na Kitajsko bo Dumas z rekorderjem na slavni Severni zanki Nürburgringa poskušal podreti tamkajšnji rekordni čas za električno gnana vozila.

o sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Video