Alfa 4C je na Nürburgringu potrdila svoje zmogljivosti

Petek, 18 Oktober 2013

Alfa 4C je v septembru na Nurburgringu dosegla najboljši čas med avtomobili do 250 KM in hkrati čas, ki je boljši od številnih precej močnejših in dražjih športnih modelov: 8 minut in 4 sekunde. Avtomobil, ki se ponaša z impresivnimi zmogljivostmi 1,8-litrskega turbo motorja, je na merjenju potrdil svoj športni potencial.

Alfa Romeo je svojega novega superšportnika preizkušal po raznih delih sveta - od Amerike do Švedske, od -35 do + 40 stopinj Celzija. Med drugim je 4C svoje fine nastavitve pridobivala tudi na italijanskem dirkališču Balocco, kjer izpopolnjujejo vse modele znamke Alfa Romeo od leta 1962.

Severna zanka dirkališča Nürburgring pa je svetovno uveljavljena težka preizkušnja za športne avtomobile, kjer čas kroga primerjajš številne znamke. Alfo 4C je na tem dirkališču vozil nemški novinar Horst von Saurma, postavljena pa je bila na najbolj športno izvedbo pnevmatik Pirelli P Zero Trofeo.

Severna zanka dirkališča, imenovana Nordschleife ali tudi »Zeleni pekel«, se zadnja leta pogosto uporablja za preizkušanja avtomobilov, saj jo sestavlja posebna zahtevna konfiguracija dolgih in kratkih ovinkov, ravnin, vzponov in spustov.

Opomba uredništva:
Čas 8:04 je enakovreden času audija R8 V8 in porscheja cayman S. Ne gre pa pozabiti, da je čas alfe 4C le 4 sekunde boljši od časa skoraj »ljudskega« renaulta megana RS trophy - najhitrejšega avta s prednjim pogonom, dodatnimi 265 KM in krepko ugodnejšo ceno. Koliko hitreje še gre? Odgovor na to, je septembra dal porsche 918 spyder, ki je postavil nov rekord med serijskimi avtomobili – 6:57. Vendar pri tem govorimo o zelo dragem avtomobilu, ki ga poganja V8 motor s 608 KM in še dva elektromotorja, s skupno močjo 279 KM. Zanimivo pa bi bilo določiti koeficient – kateri avto je najhitrejši na Nurburgringu glede na svojo nakupno ceno?

Aleksander Praper

Video: