Barcelona bo uporabljala Nissanove taxije NV200

Ponedeljek, 26 November 2012

Nissan je predstavil NV200 in študijsko vozilo e-NV200 v vlogi naslednje generacije taksijev za razširjanje avtomobilov z ničelno stopnjo izpustov v Španiji. S tem bo sočasno krepil tudi lokalno produkcijo avtomobilske industrije v Barceloni, saj je tam logirana tovarna, v kateri bodo izdelovali oba omenjena modela.


Predstavitvi novega taksija NV200, poleg katerega je bil na ogled postavljen tudi prihodnji taksi New Yorka, so prisostvovali predstavniki Nissanovega vodstva in predstavniki mestne uprave Barcelone.

NV200 je nova generacija kompaktnega dostavnika, ki je najprej na ceste zapeljal leta 2009 na Japonskem in v Evropi. Do danes, ko je na voljo že v več kot 40 državah, je bilo globalno prodanih že več kot 135.000. Kupce še posebej navdušuje s prostorno notranjostjo in najboljšo porabo goriva v razredu. Postavlja se tudi z nazivom Dostavnik leta, ki ga je prejel leta 2010. Mestne oblasti v New Yorku so ga izbrale za ekskluzivno vozilo prihodnje generacije legendarnih rumenih taksijev. NV200 kot študijska izvedba črne barve pa je predstavil tudi posebej vpadljivo vizijo legendarnega Londonskega »black caba«.

Tako barcelonski taksi NV200 kot tudi študija Nissanovega londonskega »black caba« izhajata iz serijskega NV200, vozila, izdelanega v Nissanovi tovarni v Zona Franci, v Barceloni.

Prihaja e-NV200, popolnoma električni taksi

Ob naložbi v višini 100 milijonov evrov bodo v Nissanovi tovarni Zona Franca v Barceloni konec leta 2013 zagnali izdelavo modela e-NV200, ki ga bodo prodajali globalno. S tem bodo ustvarili 700 novih delovnih mest. Popolnoma električni e-NV200 je del Nissanovega načrta trajnostne mobilnosti brez izpustov. Slednje udejanja tudi električni avtomobil Nissan Leaf. To je danes najbolje prodajan električni avtomobil, saj jih v vsakdanjem prometu vozi že več kot 43.000.

Barcelona, prestolnica električnih avtomobilov

Nissanova vodilna vloga na področju električnih vozil krepi strategijo mestnega sveta Barcelone za promoviranje trajnostne mobilnosti v mestu in primestnem območju, s čemer postajajo električna vozila poglavitno gibalo gospodarskega razvoja. Mesto je že vzpostavilo omrežje več kot 250 javnih polnilnih naprav, ki so enakomerno razporejene po celotnem urbanem okolju, s čemer je to pripravljeno na prehod prebivalcev k trajnostni mobilnosti brez izpustov. Zagon množične prodaje električnih avtomobilov bo opravljen v letu 2013 s Simpozijem o električnih vozilih, ki bo zagotovo mejnik za avtomobilsko in ostalo industrijo v globalnem merilu.

NV200 taxi zagotavlja sodoben transport

Model NV200 Barcelona taksi bo na voljo od 2. januarja 2013 dalje. Zagotavljal bo sodobno delovno orodje 10.500 imetnikom taksi licence in ponujal možnost prevoza za več kot 225.000 ljudi, ki se vozijo z mestnimi taksiji vsak dan. Nissan e-NV200 je trenutno še v razvojni fazi, a bo od leta 2014 dalje serijsko izdelana alternativa za taksi prevoze brez izpustov.


 
NV200 Barcelona taksi poganja dizelski motor 1.5 dCi z največjo močjo 110 KM in povprečno porabo 5,5 litra.

Nissan pomaga pri razvoju infrastrukture

Od maja 2012 je Nissan predal različnim operaterjem po vsej Evropi 400 hitrih polnilnih naprav. Naprave je Nissan razvil sam skladno s standardi CHAdeMO, ob sočasnem zmanjšanju cene in velikosti za polovico. V Španiji je bilo doslej postavljenih 42 tovrstnih polnilnih postaj. Cilj Nissana je strateško razporediti hitre polnilne naprava in tako ustvariti osnovo nacionalnega omrežja hitrih polnilnih naprav, s čemer se bosta povečala doseg in prilagodljivost uporabe električnih vozil.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper