Novi nissan leaf je v Evropi vodilni med električnimi vozili

Aleksander Praper Četrtek, 26 Julij 2018

Novi nissan leaf po prvi polovici letošnjega leta zaseda mesto najbolje prodajanega električnega vozila v Evropi, medtem ko avtomobili brez izpustov nadaljujejo s povečevanjem tržnih deležev po večini trgov. Od januarja do junija je bilo v Evropi registriranih več kot 18.000 novih nissanov leafov, od začetka njegove prodaje, v oktobru 2017, pa so oddali že več kot 37.000 naročil.

Električni nissan  ima vgrajeno 40-kilovatno baterijo, ki po novem evropskem standardu WLTP za izpuste in porabo goriva pri kombinirani vožnji zagotavlja doseg do 270 kilometrov, seveda brez okolju škodljivih izpustov. Električni pogonski sklop omogoča dobre pospeške z mesta, zunanjost pa je dinamično in prepoznavno oblikovana. Novi leaf je opremljen z mnogimi novimi in inovativnimi tehnologijami, kot so Nissan ProPILOT, ProPILOT Park in e-Pedal (ki zmanjšuje potrebo po uporabi zavornega pedala do 90 %). Do danes se je za sistem ProPILOT v sklopu doplačilne opreme, ki omogoča polavtonomno vožnjo, odločilo 72 % kupcev novega leafa.

Novi leaf je kot eden prvih prejel 5 zvezdic na ocenjevanju varnosti po prenovljenem evropskem programu (Euro NCAP), kot tudi japonskem programu za ocenjevanje novih vozil. Pohvali pa se lahko tudi z več nagradami, med drugim z nagrado “World Green Car 2018” (najbolj zeleni avtomobil na svetu v letu 2018). Veliko povpraševanje v prvih šestih mesecih krepi njegov status najbolje prodajanega električnega avtomobila na planetu. Od začetka prodaje prve generacije pa je Nissan prodal že 340.000 leafov. Nedavno so kupcu predali sto tisočega leafa v Evropi.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper