Nissan leaf na čezcelinski pustolovščini prevozil 16.000 kilometrov

Aleksander Praper Ponedeljek, 10 September 2018

Polarni pustolovec Marek Kaminski z odpravo #NoTraceExpedition dokazuje izvedljivost okolju prijaznega potovanja. Po treh mescih in 16.000-kilometrih je v električnem nissan leafu prispel na Japonsko. Pot iz Poljske čez celino je Mareka vodila skozi osem držav.

Marekovo okolju prijazno potovanje #NoTraceExpedition se je začelo v Zakopanih na Poljskem in se v najrazličnejših voznih razmerah nadaljevalo v osmih državah na dveh celinah. Mareka je pot vodila skozi Litvo, Belorusijo, Rusijo, Mongolijo, Kitajsko in Južno Korejo, zaključila pa se je v Tokiu. Ne da bi ga prvih 16.000 kilometrov posebno vznemirilo, se bo Marek zdaj v istem avtomobilu vrnil iz Tokia na Poljsko.

Marek je povedal: “Zame namen tega potovanja ni bil le priti na cilj, pač pa tudi narediti majhno, a genialno spremembo, ki pomeni večjo trajnostno naravnanost. Leaf je bil ves čas zanesljiv partner – v ruskih divjinah, na mongolskem pesku ali sredi vrveža na tokijskih ulicah. Avtomobil in njegove funkcije, kot je ProPILOT, so v težkih voznih razmerah neverjetno zmogljivi. Tudi v oddaljenih območjih s slabo infrastrukturo smo nissana leafa lahko napolnili in se vozili z njim. Leaf mi je dal priložnost, da se držim svojih zaobljub in potujem brez sledi, zato upam, da je to korak na poti k trajnostni mobilnosti.”

Moto odprave #NoTraceExpedition “za sabo ne puščamo sledi” dokazuje izvedljivost potovanja brez izpustov z električnim avtomobilom in daje zgled raziskovalcem, ki želijo obiskati najbolj oddaljene kotičke sveta, ne da bi škodovali okolju.

Gareth Dunsmore, vodja oddelka električnih vozil pri Nissan Europe, je dodal: “Verjeli smo, da bomo s potovanjem dokazali, kako lahko z električnim vozilom udobno prevozimo velikanske razdalje in hkrati pozitivno vplivamo na okolje, kar to je Mareku tudi uspelo. 16.000-kilometrska pot je neverjeten podvig v vsakem vozilu. Dokazuje, da nam v okolju – tudi na dolgih potovanjih – ni treba puščati škodljivih sledi, in pomeni upanje, ki bo morda navdihnilo ljudi, da bodo potovali na okolju prijazen način in sprejeli potencial električnih avtomobilov.”

Čeprav se Marek lahko pohvali s tem, da je prvi človek, ki je v istem letu opravil pohod na severni in južni tečaj, bo njegova odprava z električnim avtomobilom najverjetneje prav tako nepozabna. Med omembe vrednimi vrhunci Marekove pustolovščine so obvozi čez pesek v Mongoliji in iznajdljive rešitve za polnjenje avtomobila v Rusiji. Velika zasluga pa gre seveda tudi novemu nissanu leafu. Ta je eden od nosilcev Nissanove strategije inteligentne mobilnosti. V sklopu novega standarda WLTP, novi leaf s 40 kWh baterijo pri kombinirani vožnji zagotavlja doseg do 270 km. Nissan leaf je tudi najbolj prodajano električno vozilo v zgodovini, saj se je od začetka prodaje modela prve generacije leta 2010 prodalo že več kot 340.000 vozil, od tega v manj kot enem letu 41.000 novih leafov.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper