Bodo v prihodnosti avti in ceste sijali v temi?

Nedelja, 22 Marec 2015

Električni Nissan leaf, obarvan v posebno bravo, ki ponoči oddaja svetlobo, je bil prvi takšen avtomobil, ki se je peljal po pametni svetleči avtocesti pri kraju Oss, na Nizozemskem. Leafova barva, ki podnevi črpa energijo, da ponoči sveti, ima podoben namen vidnosti kot avtocesta, ki s svojo unikatno zasnovo ne potrebuje več dodatne nočne osvetljave.

Nissan je nedavno kot prvi avtomobilski proizvajalec predstavil avtomobil obarvan z barvo, ki podnevi absorbira UV energijo in druga vidna sevanja, ponoči pa oddaja svetlobo. To so storili v želji, da bi simbolizirali, kako najbolje prodajani električni avtomobil na svetu za svoj pogon uporabi obnovljivo energijo, kot je na primer sončna.

Tokrat pa so sijočega leafa poslali na prvi 600 metrov dolg odsek pametne avtoceste, ki ponoči sije in na ta način ne rabi dodatne osvetljave, zaradi česar prihrani električno energijo. Prva fosforescenčna cesta se nahaja v Ossu, na Nizozemskem, zasnoval pa jo je oblikovalec Daan Roosegaarde, da bi pomagal voznikom orientirati se v pravo smer. Linije v cesti namreč preko dneva absorbirajo svetlobo in jo v temi oddajajo 8 ur. Enako kot posebni nissan leaf. Lokacijo ceste in sijoči avtomobil pa povezuje še nekaj – leaf je na Nizozemskem zelo priljubljen avtomobil. V lanskem letu se je njegova prodaja povečala za kar 313 %.
 

Aleksander Praper

Video: