Bosch v tožbi zaradi sodelovanja v emisijskem škandalu koncerna Volkswagen

Sreda, 02 December 2015

V New Yorku so v ponedeljek vložili tožbo proti podjetju Robert Bosch, zaradi suma sodelovanja s koncernom Volkswagen pri manipulaciji motorne elektronike, ki je privedla do več kot 11 milijonov vozil, katerih izpusti so bistveno bolj nečisti kot so to izkazali testi za ustreznost standardom. 

Kot poroča Automotive News Europe, je tožba vložena proti Boschu – največjemu svetovnemu avtomobilskemu dobavitelju, Martinu Winterkornu, bivšemu izvršnemu direktorju koncerna Volkswagen in Michaelu Hornu, vodji ameriške podružnice Volkswagna.

V tožbi, ki obsega 56 strani, naj bi dobavitelja Boscha obtoževali, da je razvil programsko opremo, ki je omogočila goljufanje na testih. Bosch naj bi priskrbel ključne komponente za šest Volkswagnovih in en Audijev model, za katere so v koncernu priznali, da so manipulirali z emisijami. V tožbi so zapisali, da je Bosch že leta 2007 opozoril Volkswagna, da lahko uporaba te njihove programske opreme na javnih cestah povzroči navzkrižje z zakonom. Vseeno pa je Bosch v naslednjih sedmih letih prodal komponente za 11 milijonov spornih vozil.

Pri Boschu obtožb še niso komentirali, a podobne tožbe proti njim so vložili še v šestih drugih državah ZDA.

Proti Volkswagnu je v Ameriki zaradi afere 'dizelgate' že vloženih preko 350 tožb, ki bi jih ministrstvo za pravosodje in Volkswagen rada združila in prenesla na sodišče v Detroitu.
 


Aleksander Praper