Chattanooga ključna za prodajo milijona volkswagnov letno

Četrtek, 26 Maj 2011
Prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave delniške družbe Volkswagen, in ameriški minister za promet Ray La Hood sta v torek v prisotnosti visokih predstavnikov iz sveta politike, gospodarstva in medijev otvorila novo tovarno koncerna Volkswagen v ZDA. V mestu Chattanooga, Tennessee, bo več kot 2.000 zaposlenih izdelalo do 150.000 vozil letno. Tovarna hkrati postavlja nova merila z vidika trajnostne in gospodarne proizvodnje.



Na slavnostni otvoritvi, na kateri so bili med drugim prisotni tudi dr. Klaus Scharioth, nemški veleposlanik v ZDA, Bill Haslam, guverner ameriške zvezne države Tennessee, Jonathan Browning, predsednik in izvršni direktor družbe Volkswagen Group of America, ter ameriška senatorja Robert Corker in Lamar Alexander, je prof. Winterkorn povedal: „Koncern Volkswagen je v ZDA dokončno postal lokalni proizvajalec. Ponosni smo, da smo del tega velikega avtomobilskega naroda: kot proizvajalec, delodajalec in dober sosed v tej regiji.“

V Chattanoogi so na površini 5,6 km² od leta 2009 zgradili avtomobilsko tovarno z obrati za izdelavo karoserij, lakirnico, montažo, centrom za testiranje, akademijo za usposabljanje zaposlenih ter park za dobavitelje z osmimi podjetji. V tovarni bodo letno izdelali 150.000 vozil, od tega 85 odstotkov "ameriškega" Passata. Volkswagen v Chattanoogi trenutno neposredno zaposluje že 1.700 ljudi. Dodatnih 10.000 delovnih mest pa bo na voljo v okviru ameriških dobaviteljev. Volkswagen je v ZDA skupno investiral pribl. 1 milijardo ameriških dolarjev za razvoj tovarne v Chattanoogi, ki spada med najsodobnejše in okolju najbolj prijazne avtomobilske proizvodne obrate na svetu.

Nova tovarna izpolnjuje stroge zahteve ameriškega standarda LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) za energetsko učinkovito in okolju prijazno gradnjo. Med najpomembnejše ukrepe na tem področju sodi postopek lakiranja brez predlakov, s čimer so emisije CO2 manjše za pribl. 20 odstotkov. Visokim zahtevam za varovanje okolja ustreza tudi majhna poraba vode: Volkswagen je v svetovnem merilu prvi zgradil avtomobilsko lakirnico, ki pri postopku nanosa prekrivnega laka ne uporablja vode. Zaradi zbiranja in uporabe deževnice je poraba vode v tovarni v Chattanoogi znatno nižja kot v drugih stavbah enake velikosti. Poleg tega je ameriška tovarna prva Volkswagnova tovarna, ki za zunanjo osvetljavo uporablja LED-luči. V halah in pisarnah se uporabljajo izključno varčne svetilke, ki jih vključijo in izključijo senzorji gibanja. Celoten sistem osvetlitve tovarne na ta način porabi 20 odstotkov manj energije kot drugi primerljivi obrati.

ZDA spadajo med najpomembnejša in največja avtomobilska tržišča na svetu. Koncern Volkswagen je s svojo novo tovarno v ZDA postavil temeljni kamen na poti do ambicioznega cilja – do leta 2018 prodajo na ameriškem tržišču povečati na 1 milijon vozil letno ter doseči pribl. 6-odstotni tržni delež. Passat, ki ga izdelujejo v Chattanoogi, in ki je posebej prilagojen ameriškim kupcem, ter jetta, ki jo izdelujejo v Mehiki, sta ključna elementa Volkswagnove ofenzive v Severni Ameriki. Z naslednjo generacijo avtomobilske ikone Beetle se bo Volkswagen še bolj povezal z legendarno dediščino znamke v ZDA.