DHL v Milanu in Rimu razvaža pošiljke s 50 električnimi nissani e-NV200

Nedelja, 01 Februar 2015

Nissan je začel dobavljati 50 električnih dostavnih vozil e-NV200 za podjetje DHL v Italiji, s katerim je družba Nissan Italia lanskega julija podpisala okvirni sporazum o zmanjšanju emisij na ničelno raven. Ta dostavna vozila, ki v celoti delujejo na električni pogon, se bodo uporabljala za oddajo in dostavo pošiljk v Italiji, za začetek v Milanu in Rimu. 

DHL Express bo svoje pošiljke odslej dostavljal z vozili Nissan – z znamko, ki je vodilna pri prodaji električnih vozil. S tem družba DHL potrjuje svojo zavezo, da se bo preoblikovala v najbolj "zeleno" dostavno podjetje v industriji.

Alberto Nobis, izvršni direktor DHL Express Italia, je povedal: „Uporaba teh električnih dostavnih vozil, ki nimajo negativnega vpliva na okolje, je del globalnega programa GoGreen, ki ga je predstavilo podjetje Deutsche Post DHL za znižanje emisij CO2 skupine za 30 % do leta 2020. Poleg tega nam vozila Nissan omogočajo uresničitev trajnostne strategije za mestno logistiko, saj so še posebej primerna za dostavo pošiljk v zgodovinskih mestnih središčih.

Prodaja nissana e-NV200 se je začela leta 2014. Dostavno izvedbo so testirali pri veliko organizacijah in voznih parkih po svetu, odslej pa bo v uporabi tudi za vsakdanje delo pri DHL Express v Italiji. Pri simulaciji dnevne uporabe, na območju Rima, je Nissanovo dostavno vozilo opravilo 45 dostav in pobralo 25 pošiljk – to je enak obseg dela, kot ga v enem dnevu opravi tradicionalno vozilo. Dnevno je prevozilo 120 km, kar ni iztrošilo akumulatorskih baterij, ki omogočajo neprekinjeno vožnjo do razdalje 170 km. Raziskave so pokazale, da 70 % vseh dostavnih služb v povprečju dnevno prevozi manj kot 100 km, 35 % pa nikdar ne preseže prevoženih 120 km. Vozila e-NV200 bodo poleg Rima in Milana kmalu v uporabi še pri DHL-ju v Firencah, Veroni, Bologni, Neaplju, Salernu, Bariju in Catanii.

Nissan e-NV200 deluje brez škodljivih emisij in je idealen za uporabo v urbanih mestnih središčih, kjer je prepovedan dostop za prevozna sredstva z dizelskim motorjem. Poleg tega v primerjavi z dizelskim vozilom prinaša lastnikom izjemne prihranke pri stroških za nakup goriva, motor deluje popolnoma tiho, menjavanje prestav ni potrebno. Elektromotor je bil zasnovan na osnovi modela Leaf, ki je najbolje prodajano električno vozilo na svetu in v Evropi. Prazne baterije se lahko s pomočjo sistema za hitro polnjenje CHAdeMO napolnijo do 80 % v manj kot pol ure. Dostavno vozilo ima dovoljeno obremenitev 770 kg, nakladalni prostor s prostornino 4,2 m3 pa zadošča za dve paleti. Paket akumulatorskih baterij, ki je nameščen pod talno ploščo, ne vpliva na nakladalni prostor in ohranja nizko težišče.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper