Gradnja nove tovarne Volkswagen v ZDA poteka po načrtih

Petek, 09 Oktober 2009

Spodnjesaški ministrski predsednik Christian Wulff si je v okviru svojega enotedenskega obiska ZDA v nedeljo skupaj z gospodarsko delegacijo družbe Volkswagen Group of America ogledal potek del pri gradnji nove Volkswagnove tovarne v zvezni državi Tennessee.

„Združene države Amerike za koncern Volkswagen predstavljajo enega najpomembnejših trgov prihodnosti. Cilj, ki smo si ga zastavili, sta vključenost v proces okrevanja avtomobilskega trga ZDA in občutno povečanje tržnega deleža,“ je povedal Heizmann. „Z gradnjo naše nove tovarne v Chattanoogi, ključnim elementom naše strategije v Severni Ameriki, bomo ustvarili pogoje za to,“ je poudaril Heizmann. Pri tem je še dodal: „Naša izjemno privlačna, okolju prijazna ponudba vozil je osnova za sedanje uspehe – po vsem svetu in v ZDA. Vodilni položaj na tehnološkem področju in proizvodnja na ameriških tleh sta zagotovilo za uspešno prihodnost koncerna Volkswagen v ZDA.“
„Prisotnost na mednarodnih trgih je pogoj za gospodarski uspeh,“ je med ogledom zemljišča, na katerem poteka gradnja tovarne, pojasnil Wulff. To se je znova potrdilo v sedanjih kriznih časih. Kot podjetje, ki deluje na globalni ravni, je koncern Volkswagen v tej situaciji postavil nova merila za uspešna partnerstva po vsem svetu. „Nova Volkswagnova tovarna v Chattanoogi je zame dober primer za dinamično in uspešno internacionalizacijo spodnjesaškega gospodarstva,“ je pred okrog 50 člani gospodarske delegacije na koncu povzel Wulff.

Koncern Volkswagen je uradni začetek gradnje nove tovarne v Chattanoogi proslavil maja 2009. Do konca leta bodo na okoli 5,6 km2 velikem tovarniškem zemljišču postavili celotno objektno strukturo, vključno s prostori za izdelavo karoserij, lakirnico in montažno halo. Dela, povezana z notranjo ureditvijo hal, se bodo začela v prvi polovici leta 2010. V 150-članski ekipi na kraju gradnje je kar tretjina mednarodnih strokovnjakov, med drugim tudi iz Nemčije. Leta 2011 bo v novi Volkswagnovi tovarni zaposlitev našlo okoli 2.000 delavcev.

“Znamka Volkswagen ima v ZDA dolgo tradicijo. Z začetkom gradnje tovarne v Chattanoogi smo odprli novo poglavje v skupni zgodovini,“ je povedal vodja tovarne Frank Fischer. „Verjamemo v uspešno prihodnost na ameriškem trgu. Dobri izdelki in dobra ekipa so pri tem najboljši argument.“

Tovarna v Chattanoogi v zvezni državi Tennessee je pomemben gradnik strategije rasti koncerna Volkswagen. Do leta 2018 želi koncern v Združenih državah Amerike potrojiti prodajo in število prodanih Volkswagnovih modelov tako povečati na 800.000 vozil. V najsodobnejši, milijardo ameriških dolarjev vredni tovarni se bo leta 2011 začela proizvodnja posebej za severnoameriški trg zasnovanega modela. Letna zmogljivost bo znašala 150.000 vozil.

 

Porsche Slovenija