Informacija Volkswagen AG o stanju preiskave v zvezi z dizelsko tematiko

Ponedeljek, 25 April 2016

Konec septembra 2015 je nadzorni svet družbe Volkswagen AG pri odvetniški družbi Jones Day naročil obsežno preiskavo dizelske tematike. Preiskava dobro napreduje in se bo intenzivno nadaljevala še naprej. V ta namen je bilo za digitalno analizo zbranih okrog 65 milijonov dokumentov, od katerih jih je bilo skupno več kot deset milijonov posredovanih v pregled Volkswagnovim odvetnikom. Poleg tega je bilo v zvezi z dizelsko tematiko opravljenih okrog 450 pogovorov, opravljenih pa jih mora biti še na desetine. Po sedanjih ocenah v družbi Jones Day pričakujejo, da bi bila preiskava lahko zaključena v četrtem četrtletju 2016.

 

Več informacij: Novice Volkswagen

Nadzorni svet in upravni odbor družbe Volkswagen AG sta po temeljiti preučitvi pravnega položaja ugotovila, da bi bila objava vmesnih rezultatov v tem trenutku povezana s prevelikimi tveganji za Volkswagen in da zato za zdaj do nje ne bo prišlo. Ta odločitev temelji na enotni oceni odvetniških družb iz ZDA, ki ju je najel Volkswagen (Sullivan & Cromwell in Jones Day), ki sta neodvisno ena od druge izrecno odsvetovali takšno objavo.

Volkswagen obžaluje, ker mora odstopiti od prvotne namere, da bo vmesne rezultate preiskave objavil do konca aprila. Razlogi za to izhajajo iz poteka postopkov, ki jih Volkswagen v zvezi z dizelsko tematiko trenutno vodi v ZDA:

  • Prej, kot je bilo pričakovano, so kompleksna pogajanja, ki potekajo med Volkswagnom in številnimi subjekti v ZDA (vključno z zasebnimi tožniki in več ameriškimi organi, med katerimi so Agencija za varstvo okolja [Environmental Protection Agency, EPA], Zvezna komisija za trgovino [Federal Trade Commission], državni tožilci [Attorneys General] iz 50 ameriških zveznih držav in predvsem ameriško Ministrstvo za pravosodje [Department of Justice]), prišla v odločilno fazo, v kateri se od Volkswagna pričakuje maksimalna zaupnost. Ta temeljita in zaupna pogajanja ter zaupno sodelovanje z Ministrstvom za pravosodje omejujejo Volkswagnove možnosti, da bi javnosti posredoval podrobnejše – zaradi njihove narave začasne – podatke o rezultatih preiskave, ki je v teku.
  • Podrobnejša objava ali opisovanje trenutno razpoložljivih vmesnih rezultatov bi v tem trenutku škodovala nadaljnji preiskavi, še zlasti, ker bi lahko osebe, s katerimi bodo še opravljeni pogovori, svoje izjave prilagodile glede na vsebino vmesnega poročila.
  • Poleg tega bi lahko, na to so opozorili odvetniki, objava škodovala sodelovanju med Volkswagnom in ameriškim Ministrstvom za pravosodje ter oslabila položaj Volkswagna v nadaljnjih postopkih.
  • Obenem bi objava po mnenju pravnih svetovalcev lahko vplivala na možnost zmanjšanja višine kazni, ki bi jo Volkswagen lahko pridobil s polnim sodelovanjem z Ministrstvom za pravosodje; to bi po enotni oceni Volkswagnovih pravnih svetovalcev povzročilo negativne finančne učinke velikega obsega.

Nadzorni svet in upravni odbor trenutno pričakujeta, da bo v ZDA objavljen celovit prikaz dejstev, ki so bila predmet preiskave, če in ko bo lahko dosežena poravnava z Ministrstvom za pravosodje. To utemeljujejo s tem, da je poravnava z Ministrstvom za pravosodje v zvezi s kazenskopravno preiskavo običajno vezana na natančno in med strankama usklajeno t. i. izjavo o dogovorjenih dejstvih (Statement of Facts).