Jubilejnega nissana leafa so oblekli v denar

Torek, 21 Januar 2014

Svetovna prodaja Nissanovega prvega električnega vozila je dosegla mejnik 100.000. Ob tej priložnosti je bila predstavljena posebna bleščeča različica nissana leafa s 100.000 kovanci - 50.000 angleških kovancev za 2 penija in 50.000 evrokovancev za 2 centa predstavlja nizke stroške vožnje z vozilom Nissan Leaf.

Najbolj priljubljen električni avtomobil na svetu Nissan Leaf, ki ga bi 95 % kupcev priporočilo prijatelju, je v svoji 3-letni prisotnosti na trgu dosegel pomemben mejnik - prodanih 100.000 enot. Bela različica Nissan Leaf Tekna je bila prodana britanskemu kupcu iz mesta Hampshire.
 
Doseči takšen mejnik pri prodaji tako revolucionarnega vozila v tako kratkem času je velik dosežek,“ je dejal Guillaume Cartier, podpredsednik oddelka za prodajo in marketing pri Nissan Europe. »Pri tem ne smemo pozabiti, da je bila infrastruktura za polnjenje akumulatorjev leta 2010 ob predstavitvi vozila Nissan Leaf še v povojih. Vendar to ni odvrnilo tistih, ki so nemudoma prepoznali prednosti električnega vozila. Tri leta pozneje so številni že lastniki svojega drugega leafa, ki se z uporabnimi lastnostmi izkazuje kot električno vozilo za resnični svet.  Danes se mreža postaj za hitro polnjenje v številnih mestih hitro širi, kar spodbuja prodajo.

Nissan je dosežek pri prodaji obeležil z izdelavo edinstvene različice nissana leafa s 100.000 zelo posebnimi dodatki, ki predstavljajo vsako posamezno prodajo. Vozilo je okrašeno s 50.000 angleškimi kovanci za 2 penija in 50.000 evrokovanci za 2 centa. Izbira kovancev odraža nizke stroške pri vožnji z leafom – zgolj 0,02 £ na miljo in manj kot 0,02 € na kilometer.
 
Ekipa strokovnjakov je potrebovala kar sedem dni, da je leafa okrasila s kovanci. Polovica vozila je okrašena z angleškimi peniji, druga polovica pa z evrokovanci, pri čemer smo s tremi plastmi kovancev poudarili napis „LEAF“. Različica s kovanci je kar 504 kilograme težja od običajne!

S kovanci okrašen nissan leaf je bil razstavljen v salonu Martins v Winchestru pri pooblaščenem koncesionarju Nissan, ki je prodal 100.000. vozilo zobozdravniku Brettu Garnerju, tehnološkemu navdušencu, ki ima svojo ordinacijo v bližini mesta Fareham na južni angleški obali. Brettu je vozilo predlagal prijatelj, ki je lastnik modela Leaf in ki nad vozilom ni navdušen zgolj zaradi ničnih izpustov ter napredne tehnologije, temveč tudi zaradi nizkih stroškov vožnje.
 
Povedal mi je, da je z njim ogromno privarčeval. Žena na začetku ni bila navdušena, zato sva skupaj pregledala finančne prednosti, kot so nizki stroški vzdrževanja, zavarovanja, goriva itd., nakar se je nekoliko omehčala. Svoje mnenje je povsem spremenila po 800-kilometrski vožnji v obe smeri. Vožnja je s postankom za hitro polnjenje v vsako smer trajala nekoliko dlje kot po navadi, a zdaj želi leafa voziti nekajkrat na teden,“ je dodal.
 
Uspeh modela Leaf utrjuje Nissanovo vlogo vodilnega proizvajalca povsem električnih vozil in njegovo vlogo pionirja pri spreminjanju pogledov glede mobilnosti v prihodnosti.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper