Koncern Volkswagen bo uvedel hitrejše menjave in prenove modelov

Sobota, 19 Julij 2014

Izvršni direktor Volkswagen AG, Martin Winterkorn, je 14. julija v nagovoru managerjem razkril namero, da bodo pospešili menjavo modelov, zaradi hitrega razvoja novih tehnologij – tako na področju mobilne povezljivosti kot električne mobilnosti. S tem naj bi znamke koncerna Volkswagen prekinile dokaj tradicionalno menjavo generacij vsakih 7 let.

Čeprav je Volkswagen ena najbolj tipičnih znamk, ki temelji na počasni in premišljeni evoluciji ter blagem pomlajanju oblik avtomobilov, bo očitno razvoj novih tehnologij ravno pri tej znamki naredil velik premik. Volkswagen naj bi ustvaril ekipo 40 do 60 vrhunskih managerjev, ki bo pripravila potrebne korake za spremembo ritma prenov, oziroma zamenjav modelov. Ritem avtomobilskega razvoja danes diktira potrošniška elektronika. Za tradicionalne ljubitelje avtomobilov sicer žalosten in brezčustven podatek, a za sodobni potrošniški svet pač dejstvo, ki ga je treba upoštevati v želji po večanju dobičkonosnosti.

Volkswagen želi do leta 2017 tudi bistveno povečati učinkovitost in hkrati zmanjšati stroške za 5 milijonov evrov, k čemur največ pripomore deljenje platform, motorjev in sestavnih delov med 12 znamkami koncerna Volkswagen AG. Danes koncern zaposluje 575.000 ljudi, samo v prihodnjem letu pa naj bi predstavili 100 novih ali prenovljenih modelov.

Komentar uredništva: Sliši se kot paradoks, saj intenzivnejši razvoj pomeni povečanje stroškov, za njihovo povrnitev pa si vsak želi dokaj dolg prodajni ciklus brez dodatnih vlaganj. Povrh se že danes povprečna starost voznega parka povečuje in marsikdo pač ne vidi potrebe po menjavi avtomobila, da bi pridobil nov zaslon in kopico aplikacij. Pri tem seveda obstaja odprta možnost, da Winterkornova izjava ne pomeni oblikovne in mehanske prenove pač pa sprotno posodabljanje predvsem na področju elektronike.


Aleksander Praper