Koncern Volkswagen je predstavil poročilo o trajnostnem razvoju

Petek, 09 Maj 2014

Koncern Volkswagen z velikimi koraki stopa proti naslovu najbolj trajnostno naravnanega avtomobilskega podjetja na svetu. To je razvidno iz novega poročila o trajnostnem razvoju, ki so ga predložili v torek. Poročilo na 152 straneh obvešča o napredku, ki ga je koncern v letu 2013 dosegel na področju okoljskega, ekonomskega in družbenega trajnostnega delovanja.

"To poročilo je vizitka naše hiše. Z jasnimi številkami in mnogimi primeri kaže, kaj nas zanima in žene naprej – tj. gospodarjenje na dolgi rok in z odgovornostjo," je povedal prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave družbe Volkswagen AG.

Bernd Osterloh, predsednik skupnega in koncernskega sveta delavcev družbe Volkswagen AG, je dejal: "Naši odgovori na izzive, ki nam jih prinašata varstvo okolja in zaščita podnebja, čedalje bolj odločajo tudi o zaposlovanju in prihodnji konkurenčnosti delovnih mest."

Iz poročila je razvidno, kako Volkswagen meri, usmerja in optimizira napredek na področju trajnostnega razvoja. Med drugim poročilo seznanja s široko ponudbo učinkovitih, cenovno dostopnih in funkcionalnih pogonskih tehnologij in goriv, o vključevanju trajnostnega raz­voja v odnose z dobavitelji ter o uresničevanju enotnih svetovnih standardov kakovosti za strokovno izobraževanje in usposabljanje zaposlenih. Tako je predstavljeno, kako modular­na strategija koncerna prispeva k doseganju zastavljenih emisijskih ciljev, kako se uspešni model dualnega poklicnega izobraževanja izvaža po svetu, kakšen je Volkswag­nov prispe­vek pri preučevanju prometnih nezgod z namenom izboljšanja prometne varnosti ter kako lokalna dodana vrednost prispeva k regionalnemu razvoju in gospodarskemu vzponu.

V letu 2013, na katerega se nanaša poročilo, je poraba energije za izdelavo posameznega vozila znašala 12,5 % manj kot v letu 2010, emisije CO2 pa so se zmanjšale za 19,5 %. Tretjina električne energije, ki jo porabi koncern, je pridobljena iz obnovljivih virov. Skoraj dve tretjini v Evropi prodanih vozil znamk Volkswagen (osebna in gospodarska vozila), Audi, SEAT in Škoda ima emisije CO2 nižje od 130 g/km. Strokovnjaki koncernskih znamk v okviru projektov "Life Cycle Engineering" razvijajo enotne metode za harmonizirane okoljske bilance vozil v celotnem koncernu.

Priloga: Poročilo

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper