Koncern Volkswagen nadaljuje strategijo rasti

Torek, 24 November 2009

Koncern Volkswagen bo v naslednjih treh letih na avtomobilskem področju investiral okoli 25,8 milijarde evrov. Znesek naložb v zemljišča, tovarne in opremo bo pri tem znašal 19,9 milijarde evrov. Polovico od tega bo koncern investiral v Nemčiji. Domači trg bo tako še naprej ostal težišče vseh naložb. Poleg investicij v zemljišča, tovarne in opremo celotni znesek vključuje tudi 5,9 milijarde evrov za aktivirane stroške razvoja. Vse to izhaja iz investicijskih načrtov za obdobje 2010–2012, o katerih je nadzorni svet delniške družbe Volkswagen razpravljal na petkovi seji.

„Avtomobilska industrija se sooča z velikimi gospodarskimi in tehnološkimi izzivi. Z investicijami v okolju prijazne modele, inovativne tehnologije in nove tovarne koncern Volkswagen daje še večji poudarek dolgoročni strategiji rasti. Še naprej načrtno vlagamo v svojo prihodnost,“ je povedal prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave delniške družbe Volkswagen.

„Te investicije so osnova za ohranitev delovnih mest in za nadaljnji razvoj naših tovarn po vsem svetu. Le tisti, ki vlaga danes, lahko kupcem tudi jutri ponudi najboljše izdelke. In točno na to so se osredotočili uprava in zaposleni koncerna Volkswagen,“ je poudaril predsednik sveta delavcev koncerna Volkswagen Bernd Osterloh.

S 13,3 milijarde evrov bo koncern velik del investicij na avtomobilskem področju namenil za zemljišča, tovarne in opremo. S tem bo posodobil in razširil svojo produktno paleto. Ključni poudarek je na novih modelih, novih generacijah obstoječih modelov in na modelskih različicah v domala vseh avtomobilskih razredih na osnovi modularne konstrukcijske tehnologije, ki vključuje več znamk. Na ta način bo koncern Volkswagen dosledno nadaljeval s svojo modelsko ofenzivo, kar mu bo omogočilo prodor na nove trge in v nove segmente. V okviru ponudbe pogonskih agregatov bo koncern prešel na novo generacijo motorjev z dodatnimi izboljšavami pri moči, porabi in emisijah. Pri avtomatskih menjalnikih bodo kapacitete prilagojene v skladu z rastočim povpraševanjem.

Poleg tega bo koncern Volkswagen v naslednjih treh letih 6,6 milijarde evrov investiral v tehnologije, ki so na voljo za široko paleto vozil. Nova vozila tudi zaradi visokih ciljev glede kakovosti in stroškov zahtevajo prilagoditve v stiskalnicah, lakirnicah in montažnih halah. Izven proizvodnih okvirov so predvidene večje investicije na področjih razvoja, zagotavljanja kakovosti, ponudbe originalnih delov in informacijske tehnologije. Gradnja nove tovarne v Severni Ameriki je trenutno v polnem teku. Proizvodnja vozil se bo predvidoma začela leta 2011. V novih tovarnah v Rusiji in Indiji je proizvodnja že stekla. Na teh dveh rastočih trgih bodo tako na voljo vozila iz domače proizvodnje.

Investicijska stopnja se bo zaradi predhodnih izdatkov za nove izdelke, motorje in tovarne  v obdobju 2010–2012 gibala na konkurenčni ravni okoli 6 odstotkov.

Mešana podjetja na Kitajskem niso konsolidirana, zato niso vključena v zgoraj navedene zneske. Ta podjetja bodo v obdobju 2010–2012 skupno investirala 4,4 milijarde evrov.

 

Porsche Slovenija