Koncern Volkswagen oškodovanih v Evropi ne bo obravnaval enako kot v Ameriki

Ponedeljek, 23 November 2015

Koncern Volkswagen bo v Ameriki in Kanadi lastnikom vozil, ki imajo vgrajeno »goljufivo elektroniko«, podaril 1000 dolarjev in dodatne garancijske ugodnosti. Žal tega »paketa dobre volje« ne nameravajo ponuditi oškodovanim lastnikom vozil v Evropi.


Priporočljive povezave: Volkswagen novice
 

Koncern Volkswagen bo skušal svoj dober ugled v Ameriki in Kanadi ohraniti z darilom za lastnike dizelskih avtomobilov, ki imajo neustrezne emisije. Podaril jim bo Visa kartico s 500 dolarji in še kartico s 500 dolarji, ki jo bodo lahko koristili pri uradnem prodajalcu-serviserju. Povrh bodo njihova vozila deležna 3-letne 24-urne mobilne garancije.

Žal oškodovanih evropskih kupcev ne bodo obravnavali z enakimi merili. Predstavnik Volkswagna je razložil, da si ameriški in kanadski kupci zaslužijo te ugodnosti, saj so kupili vozilo, ki je bilo oglaševano kot »čisti dizel« in v Ameriki predstavlja še nišno tehnologijo. Povrh so tam cene dizelskega goriva višje od bencina. Evropski kupci dizelskih vozil z motorjem EA 189l naj ne bi kupovali zaradi posebnega prepričevanja v njihovo »čistost«, saj je v Evropi več kot 50-odstotna prodaja dizlov že samoumevna. Povrh v Evropi kupci pridobijo že z nižjimi cenami goriva in ponekod tudi davčnimi olajšavami.

V Evropi je načrt za servisne posege na vozilih skoraj zaključen in koncern Volkswagen bo poskusil lastnikom omogočiti servisni poseg na takšen način, da jih bo čim manj oviralo. V Ameriki pa so dogovori z oblastmi še manj daleč in bodo lastniki vozil še dlje časa čakali na servisne posege.

Bistvena razlika v potencialnem strošku za koncern se pojavi zaradi razlike v količini vozil, v katerih goljufiva elektronika prireja izpuste NOx. V Ameriki in Kanadi jih je (le) 482.000, v Evropi pa kar 8 milijonov! Če bi se koncern Volkswagen v Evropi odločil za podoben ukrep kot onkraj velike luže, bi zanj porabil kar 16-krat več sredstev!


Aleksander Praper
Vir: Automotive News Europe