Koncern Volkswagen povečuje vlaganja v okolju prijazne produkte

Sobota, 08 Marec 2014

Koncern Volkswagen vlaga več kot kdajkoli doslej v okolju prijazna vozila. Investicije podjetja v raziskave in razvoj so se v preteklem letu povečale za 15 odstotkov na rekordno vrednost 10,2 milijarde evrov. Koncern želi do leta 2018 v ekološkem pogledu postati vodilni avtomobilski proizvajalec.


Volkswagnova modela e-golf in e-up! sta del okolju prijazne ponudbe

Predsednik upravnega odbora družbe Volkswagen AG, prof. dr. Martin Winterkorn, je povedal: "Pri naših novih vozilih za EU so emisije CO2 v preteklem letu v povprečju znašale 128 g/km. Tako so emisije naših modelov že danes bistveno nižje od zakonsko določene mejne vrednosti za leto 2015." Tudi v sklopu proizvodnje je bil dosežen pomemben napredek: "Danes se vedno hitreje približujemo cilju, da bi proizvodni procesi v naših tovarnah postali za 25 odstotkov bolj ekološki. To konkretno pomeni: želimo doseči, da bi se poraba energije in vode ter seveda emisije CO2 do leta 2018 zmanjšale za 25 odstotkov. Leta 2013 smo na najpomembnejši svetovni lestvici trajnostnega razvoja Dow Jones prevzeli vodilno mesto."

Trenutno lahko kupci pri znamkah koncerna izbirajo med 54 modelskimi izvedbami, ki z emisijami CO2 ostajajo pod vrednostjo 100 g/km. Pri 324 modelskih izvedbah so emisije nižje od 120 g/km. Že v kratkem bodo kot priključni hibridi predstavljeni še številni drugi učinkoviti modeli, kot so audiji A8, A6 in Q7 ter volkswagen Passat.


Ena izmed možnosti manjšanja emisij je tudi uporaba zemeljskega plina, kot v primeru audija A3 g-tron

Proizvodna strategija, ki temelji na uporabi modularnih sistemov, bo koncernu omogočila, da bo v naslednjih letih elektrificiral več kot 40 modelov.

Winterkorn je napovedal: "Ne bomo se zadovoljili s proizvodnjo okolju prijaznih avtomobilov v okolju prijaznih tovarnah. Pri nas o mobilnosti razmišljamo celostno in tako tudi delujemo. Od proizvodnje energije preko razvoja, izdelave, prodaje, uporabe vozila do recikliranja."

Okoljska strategija koncerna je posledično zavezujoče in merljivo realizirana na vseh relevantnih poslovnih področjih v celotni vrednostni verigi. Za vedno več vozil izdela bilanca vplivanja na okolje, ki zajema celotno življenjsko dobo. K temu sodi tudi, da so visoke zahteve, ki jih ima koncern glede trajnostnega delovanja, sedaj tudi obvezen sestavni del pogodb z dobavitelji.



Tudi porsche panamera S-hybrid skuša izboljšati okoljsko prijaznost velikih športnih vozil

Volkswagen se je poleg tega kot prvi nemški avtomobilski proizvajalec pridružil mreži za čisti ladijski promet (angl. Clean Shipping Network).

Volkswagen je pripravil svetovanje glede energijske učinkovitosti za vse avtohiše znamke Volkswagen v Nemčiji. Na ta način želi v teh avtohišah do leta 2020 zmanjšati emisije CO2 za 25 odstotkov.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper