Koncern Volkswagen sam odkril odstopanja porabe in izpustov

Torek, 03 November 2015

Tokrat Volkswagna niso obdolžili Američani, pač pa je koncern sam priznal odstopanja v izpustih CO2 in porabi. Danes so objavili, da so v okviru internega raziskovanja emisijskih težav odkrili tudi višje vrednosti CO2 in porabe kot so bile uradno navedene v homologacijah. Problem naj bi zadeval približno 800.000 vozil, večinoma z dizelskimi motorji.

Skupina Volkswagen nadaljuje s preiskavami goljufij pri določanju vrednosti emisij dizelskih motorjev. V okviru interne preiskave so odkrili nepravilnosti pri določanju homologacijskih vrednosti izpustov CO2. Po trenutnih predvidevanjih ima nepravilne (prenizke) homologirane vrednosti emisij COin porabe okoli 800.000 vozil. Večina jih je z dizelskimi motorji. Upravni odbor Volkswagen AG bo nemudoma pričel pogovore s pristojnimi agencijami za pridobivanje homologacij, da bi ugotovili posledice teh ugotovitev. Ti pogovori naj bi pripeljali do zanesljive ocene pravnih in posledično tudi gospodarskih posledic dejstev, ki do zdaj niso bila v celoti raziskana. Volkswagen bo naredil vse v svoji moči, da se zadeva pojasni in vozila dobijo ustrezno CO2 homologacijo. Gospodarska tveganja po prvi oceni znašajo okoli dve milijardi evrov.

"Od samega začetka sem se močno zavzemal za neusmiljeno in celovito pojasnilo dogodkov. Pred ničemer in nobenim se ne bomo ustavili. To je boleč proces, vendar je to naša edina alternativa. Resnica je za nas edina stvar, ki šteje. To je osnova za temeljno preureditev, ki jo potrebuje Volkswagen ", je razložil Matthias Müller, novi glavni izvršni direktor Volkswagen AG, in dodal. "Uprava družbe Volkswagen AG globoko obžaluje ta položaj in želi poudariti svojo odločenost, da bo sistematično nadaljevala po tej poti razjasnitve in preglednosti."

Pri Volkswagnu tudi poudarjajo, da varnost vozil v nobenem primeru ni zmanjšana.
 

Aleksander Praper