Na Irskem električni avtomobili postajajo realnost

Četrtek, 15 April 2010

Irska vlada, podjetje ESB, največja irska družba za proizvodnjo elektrike, in Zveza Renault-Nissan so danes objavili novico o podpisu sporazuma o globalnem partnerstvu, s pomočjo katerega naj bi Irska postala ena najnaprednejših držav v Evropi na področju transporta z električnimi vozili.

Dokončni sporazum se nanaša na električna vozila, ki jih bo Zveza Renault-Nissan dobavljala od leta 2011 dalje, na nacionalno infrastrukturo za polnjenje avtomobilskih baterij, za katero bo poskrbela družba ESB, in na politiko in stimulativne ukrepe, ki jih bo uvedla vlada, da bi spodbudila čim širšo uveljavitev električnih vozil.

Irska vlada je danes objavila, da bo vsak kupec električnega vozila prejel spodbudo v višini 5.000 evrov. Irski kupci bodo oproščeni dajatev ob registraciji vozila.

Minister za komunikacije, energijo in naravne vire Eamon Ryan je to objavo označil za konkreten dokaz vladne politike.  »Vladni program naznanja namen vlade glede spreminjanja energetskih in transportnih sektorjev na Irskem. Dosegli smo velik napredek na področju obnovljivih energij ter energetske učinkovitosti in zdaj pričenjamo z elektrifikacijo naših transportnih sredstev. Cilj irske vlade je, da bi do leta 2020 kar 10% irskega voznega parka vozilo na električni pogon. Današnji sporazum z Zvezo Renault Nissan predvideva na irskih cestah 2000 električnih vozil že v letu 2011. Tako bomo lahko dosegli in morda celo presegli zastavljene cilje. Družba ESB bo poskrbela za infrastrukturo za polnjenje električnih vozil na domovih njihovih novih lastnikov. Irski avtomobilisti lahko potemtakem pričakujejo finančno pomoč, električna vozila in polnilna mesta. Tako bo električno vozilo zanje predstavljalo dobro izbiro.«

ESB bo po celi državi opremila 3500 polnilnih mest že do decembra 2011. S programom so že pričeli v Dublinu, polnilna mesta pa bodo v kratkem urejena tudi v mestih Cork, Galway, Waterford in Limerick. Prav tako ESB načrtuje, da bo do konca leta 2011 postavila 30 postaj za hitro polnjenje, ki bodo razporejene po celotnem irskem ozemlju. Devet izmed njih bo odprtih že ob koncu letošnjega leta.

Nissan bo na Irskem prodajal svoj model leaf, električno limuzino s petimi sedeži, od začetka leta 2011 dalje. Renault pa bo nekaj mesecev kasneje ponudil svoje električno lahko gospodarsko vozilo kangoo Z.E. Do konca leta 2011 bo Renault dobavil sto prototipov modela fluence Z.E. za pilotni projekt, ki je prav tako predviden na Irskem. Električna limuzina fluence Z.E., tako za zasebno kot za službeno uporabo, bo na Irskem naprodaj leta 2012.

Ta tri vozila bodo opremljena z litij-ionskimi baterijami zadnje generacije, ki jih izdeluje Automotive Energy Supply Corporation (AESC), mešana družba, katere ustanovitelji so Nissan, NEC in NEC Tonkin.

»Renault in Nissan sta zadovoljna, da bosta kmalu imela priložnost irskim kupcem ponuditi popolnoma električna vozila, ki bodo dostopna in bodo ustrezala enakim zahtevam kot drugi modeli naših dveh znamk v smislu učinkovitosti, prostornosti, udobja in kakovosti,« pravi Pierre Loing, podpredsednik Nissan International SA, odgovoren za Business Unit Zéro émissions v Nissan Evropa.

ESB bo izvajala preizkuse in pilotne operacije za testiranje infrastrukture in zbiranje podatkov, ki bodo omogočili analizo obnašanja kupcev in načinov uporabe, pa tudi njihovih izkušenj z električnimi vozili.

Eric Basset, generalni direktor Renault Irska, pravi : »Ker je razmeroma majhna, je Irska še posebej primerna za uvedbo električnih vozil in bo lahko služila kot preizkus za preostalo Evropo, saj je njeno prebivalstvo v glavnem naseljeno okrog urbanih središč Dublin, Cork, Limerick, Galway in Waterford. Električna vozila  predstavljajo idealen način potovanja za vsakdanje privatne in službene potrebe Ircev, ki v povprečju prevozijo 75 km dnevno.«

Renault in Nissan sodita med vodilne proizvajalce na področju razvoja popolnoma električnih vozil. Obe znamki sta že objavili, da v svetovnem merilu razpolagata s skupnimi proizvodnimi zmogljivostmi v višini 500.000 enot dnevno. Do danes je Zveza sklenila že več kot petdeset partnerstev po celem svetu, z državami, mesti, organizacijami in drugimi pomembnimi partnerji, s čimer bo pripravila tržišča in infrastrukture na prihod in sprejem električnega vozila.

 

PR Revoz