Nadzorni svet Volkswagna sprejel sklepe o novi ureditvi in vodstvu

Torek, 29 September 2015

Nadzorni svet družbe Volkswagen AG je 25. septembra v Wolfsburgu sprejel sklep o novi vodstveni strukturi koncerna in znamk ter o oblikovanju regije Severna Amerika. Poslovodni predsednik nadzornega sveta, Berthold Huber, ugotavlja: "Nova sestava daje večjo moč znamkam in regijam, upravi koncerna pa daje potrebni prostor za strategijo in usmerjanje koncerna, pri čemer bo največji poudarek na načrtnem nadaljnjem razvoju področij prihodnosti.

Bistvene spremembe v podrobnostih:

Nova ureditev regije Severa Amerika / naslednik prof. Vahlanda

Nadzorni svet je sprejel sklep o novi ureditvi koncernskih aktivnosti v Severni Ameriki. Trge ZDA, Mehike in Kanade bodo združili v novo oblikovano regijo Severna Amerika in jim dali bistveno več moči. Vodenje te regije bo s 1. novembrom kot odgovorna oseba koncerna prevzel prof. dr. Winfried Vahland (58), dosedanji predsednik uprave družbe Škoda. V svoji novi funkciji spada v upravo znamke Volkswagen. Prof. Vahlanda bo na mestu predsednika uprave družbe Škoda nasledil Bernhard Maier (55), ki je bil doslej direktor prodaje in marke­tinga v družbi Porsche AG. Michael Horn (52) ostaja predsednik in izvršni direktor družbe Volkswagen Group of America.


Prof. dr. Winfried Vahland, dosedanji predsednik uprave družbe Škoda prehaja v upravo Volkswagna

Skupina znamke Porsche z Bentleyjem in Bugattijem

Vodstvena struktura bo na ravni koncerna še bolj sistematično organizirana po tehničnem modularnem sistemu. Ta bo za vsak posamezen segment vozil (volumenska, prestižna, športna in gospodarska) dobil standardizirane tehnične podlage. Za modul športnih vozil in sredinsko vgrajenih motorjev bo zato oblikovana skupina znamke Porsche z Bentleyjem in Bugattijem. Predsednik uprave koncerna bo modularno strategijo vodil še bolj tesno; v ta namen bo ustanovljen nov oddelek. Skupina znamke Audi z Lamborghinijem in Ducatijem ostaja nespremenjena, prav tako holding gospodarskih vozil ter oddelka Power Engineering in Financial Services. Volumenske znamke Volkswagen (v največji meri odgovoren za prečni modularni sistem), SEAT in Škoda bo v upravi koncerna zastopal po en direktor.

Nove funkcije na ravni koncerna za področja učinkovitosti in prihodnosti

Funkcije na ravni koncerna se bodo močneje osredotočile na področja učinkovitosti in prihod­nosti. V ta namen bodo ustanovljene organizacijske enote, na primer za koncernsko produktno strategijo, za nova poslovna področja, za kooperacije in deleže v drugih družbah, za področje Connected Car in za usmerjanje CO2. Huber: "Nove, močne koncernske funkcije, na primer za standardizacijo in poenotenje proizvodnih procesov, bodo kar hitreje postavile temelje za učinkovito odločanje. Postajamo hitrejši in bolj dinamični." Poleg tega bo tehnični direktor po pooblastilu koncernske uprave na ravni koncerna analiziral tehnični razvoj in ga po potrebi sousmerjal.

Povečanje moči znamk in regij

Hkrati se bodo optimizirali obstoječa telesa, strukture in procesi na ravni koncerna, še posebej s povečanjem moči znamk in lastne odgovornosti posameznih regij. Znamka Volkswagen bo tako dobila vodstveno strukturo s štirimi regijami, vsako bo na licu mesta vodil izvršni direktor, ki bo poročal neposredno predsedniku uprave znamke, Herbertu Diessu.

Zmanjšanje uprave koncerna

Področje proizvodnje v upravi koncerna, ki ga je doslej kot vršilec dolžnosti vodil Thomas Ulbrich, se s takojšnjo veljavo ukine. To je posledica prenosa odgovornosti na znamke in regije. Berthold Huber: "Tudi proizvodnjo bodo v prihodnje z večjo močjo vodile znamke in regije. Zato naj zanjo tudi same nosijo odgovornost."

Poslovodni predsednik nadzornega sveta poudarja: "Ena od ključnih točk je, da zmanjšamo kompleksnost koncerna. Že v preteklih tednih smo naredili pomembne korake, kot je bila na primer delitev funkcij na ravni koncerna in na ravni znamk." Razvoj dogodkov v preteklih dneh je le še potrdil nujnost takšne namere – zato naj velja: "Ne bomo izgubljali časa. Nov model vodenja bomo vpeljali z začetkom leta 2016." Uprava bo dobila več prostora, da se bo ukvarjala z nujnimi vprašanji glede strategije, razvoja in usmerjanja koncerna.

Druge vodstvene osebe

Nadzorni svet je za pet let podaljšal pogodbo s Franciscom Javierjem Garcio Sanzem (58), koncernskim direktorjem za področje nabave.


Christian Klingler, član uprave Volkswagen AG in direktor prodaje in marketinga pri znamki Volkswagen zapušča podjetje
 

Christian Klingler (47), član uprave družbe Volkswagen AG, odgovoren za področje prodaje in marketinga, in direktor prodaje in marketinga pri znamki Volkswagen, s takojšnjo veljavo zapušča podjetje v okviru dolgoročno načrtovanih strukturnih sprememb in zaradi različnih pogledov na strategijo poslovanja. Ti niso v skladu s trenutnimi dogodki. Novi predsednik uprave Matthias Müller bo področje prodaje na ravni koncerna do nadaljnjega vodil kot vršilec dolžnosti. 


Jürgen Stackmann bo s 1. oktobrom postal direktorja prodaje znamke Volkswagen
 

Klinglerjevo funkcijo direktorja prodaje znamke Volkswagen bo prevzel Jürgen Stackmann (54), ki je bil do zdaj predsednik uprave pri SEAT-u. Tam ga bo nasledil Luca de Meo (48), ki je sedaj član uprave in direktor prodaje in marketinga v družbi Audi AG. Te kadrovske spremembe začnejo veljati 1. oktobra.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper