Nasledniki Volkswagnovih dizlov EA 189 nimajo goljufive elektronike

Četrtek, 22 Oktober 2015

Po novici, da Volkswagen preiskuje, če imajo tudi nasledniki dizelskih motorjev iz serije EA 189, torej motorji EA 288, vgrajeno programsko opremo za goljufanje na emisijskih testih, so danes objavili, da je preverjeno – napako imajo le motorji serije EA 189 in ne tudi motorji EA 288, ki so jih predstavili leta 2012.

Nemška tiskovna agencija DPA je objavila, da v Volkswagnu preiskujejo, če imajo tudi avtomobili z dizelskimi motorji EA 288 programsko opremo, ki polno izkoristi filtre trdih delcev le na testu. Ugotovil so, da dizelski motorji EA 288 ustrezajo emisijskemu standardu Euro 5 in legalno dosegajo predpisane okoljske zahteve. To velja tako za motorje EA 288, ki ustrezajo standardu Euro 5 kot tudi najnovejše različice, prirejene za standard Euro 6.

Volkswagen naj bi v Evropi vpoklical 8,5 milijona vozil, od tega jih bo le približno 3 milijone pridobilo spremembo elektronike, za vse preostale pa bodo potrebni večji in dražji posegi, da bi dejansko zadostili standardu za katerega so homologirani.


Po Automotive News Europe in Reuters povzel: Aleksander Praper