Nissan bo električni dostavnik e-NV200 izdeloval v Barceloni

Sreda, 30 Maj 2012

Nissan je oznanil, da bo popolnoma električni kompaktni dostavnik e-NV200 nastajal v njegovi tovarni v Barceloni, z zagonom izdelave v letu 2013. Gre za največjo projektno naložbo Nissana v Španiji v višini 100 milijonov evrov, kar bo prineslo več kot 700 novih delovnih mest pri Nissanu in španskih dobaviteljih.

Nissan e-NV200 bo Nissanovo drugo popolnoma električno vozilo, saj bo sledilo leta 2010 predstavljenemu in večkrat nagrajenemu modelu Nissanu Leaf. Tako bo dodatno izpostavilo Nissanovo dolgoročno zavezanost mobilnosti z ničelno stopnjo izpustov.

Nissan e-NV200 bo posebej inovativno razširil Nissanovo globalno ponudbo lahkih gospodarskih vozil. Razvit bo iz obstoječega, večkrat nagrajenega NV200, ki je že presegel prodajno številko 100.000 in med drugim v ostri konkurenci postal bodoči uradni taksi mesta New York. Nissan e-NV200 bo ponujal funkcionalno in prostorno notranjost, s številnimi inovativnimi in praktičnimi rešitvami najnovejšega NV200, v povezavi z najbolj naprednim pogonskim sklopom modela Nissan Leaf. Vse to bo zagotavljalo doseg vožnje in zmogljivosti, primerljive z nissanom leafom, ob najbolj ugodnih stroških vzdrževanja v razredu.

Andy Parker, izvršni podpredsednik Nissana, pravi: »Nissan e-NV200 predstavlja resnično novost na področju gospodarskih vozil in dodatno izpostavlja Nissanovo vodilno vlogo na področju električnih vozil. Novi model bo ponujal enako prostornost, vsestranskost in praktičnost kot kompaktni dostavnik s klasičnim pogonskim sklopom, vendar z ničelno stopnjo izpusta CO2 ter z voznimi značilnostmi električnega vozila. Odločilni so tudi najbolj ugodni stroški uporabe in vzdrževanja v razredu, kar je izjemnega pomena tako za poslovne uporabnike kot družine.«

Nissan e-NV200 bo za prodajo po celem svetu nastajal izključno v Barceloni. Za izdelavo novega modela bo Nissan v Španiji vložil 100 milijonov evrov, s čemer bo ustvaril približno 700 novih delovnih mest v lastni tovarni in pri lokalnih dobaviteljih. Ta model bo imel tudi izjemno vlogo pri uresničevanju napovedi Nissana, da bo do leta 2016 postal največji izdelovalec lahkih gospodarskih vozil v svetovnem merilu, kar je eden izmed stebrov srednjeročnega plana Nissan Power 88. Lansko leto so na tem področju dosegli pomemben mejnik, saj so na globalnem trgu prodali več kot milijon lahkih dostavnikov.

Trenutno potekajo v Evropi intenzivna preizkušanja prototipa bodočega serijskega vozila Nissan e-NV200.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper