Nissan bo podaril polnilne naprave za električne avtomobile

Petek, 11 November 2011
Nissan je pospešil načrte za vzpostavitev vseevropskega omrežja hitrih polnilnih naprav za električna vozila z zagotovitvijo 400 brezplačnih, novih, hitrih polnilnih naprav operaterjem, ki se ukvarjajo z vzpostavitvijo omrežja polnilnih naprav za električna vozila.



Strateško locirane bodo te nove možnosti obogatile omrežje ter zagotovile uporabnikom električnih vozil večjo svobodo in prilagodljivost, z občutnim povečanjem dosega njihovih avtomobilov. Hitro polnjenje akumulatorjev v občutno skrajšanem časovnem obdobju v primerjavi s klasičnim polnjenjem bo zagotovo prepričalo večje število kupcev, da se odločijo za električna vozila, kot je Nissan Leaf. Napredne, prazne litij-ionske akumulatorje v nissanu leafu je namreč mogoče s hitrimi polnilnimi napravami do 80-odstotne polnosti napolniti v le 30 minutah.

Nissan bo odločitev udejanjil s podpisom pogodbe s petimi vodilnimi podjetji za omrežja in dobavo električne energije v Evropi ter tako pospešil uveljavitev najnovejše tehnologije hitrega polnjenja, ki je bila razvita pod okriljem družbe. Nissanove nove hitre polnilne naprave so do polovico cenejše in za polovico manjše kot dosedanje. Načrt veleva, da naj bi bilo do konca leta 2012 v Evropi vzpostavljeno omrežje več tisoč hitrih polnilnih naprav. Leta 2015 pa naj bi bilo v omrežje vključenih že približno 10.000 naprav.

Za zagon tega ambicioznega načrta bo Nissan zagotovil 400 enot svojim partnerjem v programu Zero Emissions Mobility in prostovoljno pridruženim družbam v Evropi, ki jih z Nissanom druži navdušenje ob uresničevanja ambicioznega načrta uveljavitve električne mobilnosti.

Izbor družb, na osnovi katerega bo Nissan skladno s svojimi strogimi razvojnimi merili izbral zmagovalce natečaja, je stekel 10. oktobra. Med merila sodijo dostopnost in preprostost polnjenja na določeni lokaciji, začetek vzpostavitve in delovanja omrežja od februarja 2012 dalje in brezplačno polnjenje akumulatorjev oziroma polnjenje s popustom za uporabnike Nissan LEAF vsaj eno leto.

»S sorazmerno velikim številom hitrih polnilnih naprav po Evropi bodo lastniki električnih vozil lahko hitro napolnili akumulatorje, ne glede na to, kam se bodo odpravili. Prepričani smo, da je to temeljnega pomena za širšo uveljavitev električnih vozil,« pravi Pierre Loing, podpredsednik Nissan International SA, odgovoren za produktno planiranje in poslovno enoto Zero Emission.

Tehnologija hitrih polnilnih naprav

Nove hitre polnilne naprave so zasnovane skladno s CHAdeMo standardi za polnjenje do 50 kW visokonapetostne električne energije enosmernega toka. Standardi CHAdeMo, Charge to Move, so bili določeni ob sodelovanju številnih japonskih podjetij, med njimi Nissana, Toyote, Mitsubishija in Fuji Heavy Industries. Zato lahko Nissanovo naprave za hitro polnjenje akumulatorjev uporabljajo tudi vozniki drugih električnih vozil, ne le vozniki Nissan LEAF. Na primer vozniki električnih vozil Mitsubishi, Citroen in Peugeot. Naprave za hitro polnjenje električne energije so pripravljene tudi za delovanje na izmenični tok, kar bo omogočilo polnjenje akumulatorjev vozil partnerja iz zveze, Renaulta, saj so njegovi avtomobili zasnovani skladno s standardi za hitro polnjenje na izmenični tok s 43 kW. Zveza Renault-Nissan namreč promovira razvoj infrastrukture za hitro polnjenje na osnovi strategije mešane uporabe tako izmeničnega kot enosmernega toka.