Nissan dosegel najvišji tržni delež v Evropi v 15 letih

Četrtek, 10 Februar 2011
Nissan je leta 2010 v Evropi prodal 547.000 vozil (13-odstotna letna rast) in dosegel 3,1 odstotka tržnega deleža. Leta 2009 je tržni delež znašal 2,8 odstotka. Tako je v Evropi dosegel rast tržnega deleža že tretje leto zapored.



V letu 2010 je v globalnem merilu s 4,08 milijona vozil prvič presegel mejo štirih milijonov izdelanih in prodanih vozil in se tako potrdil kot drugi največji azijski izdelovalec avtomobilov.

Nissan je uspeh v Evropi gradil na uveljavljenih avtomobilih, kot je crossover Qashqai, in šestih večjih oziroma manjših novosti v ponudbi; od povsem novega jukea do nissana GT-R modelskega leta 2011. Več kot 80 odstotkov prodaje Nissana v Evropi je odpadlo na avtomobile, izdelane v Evropi. Od začetka prodaje septembra lani je juke naletel na enak odziv kot qashqai leta 2007. Ob tem, da je zanj zabeleženih 66.000 naročil, je kompaktni crossover že drugi najbolje prodajani Nissanov avtomobil v Evropi, kar seveda zgovorno poudarja Nissanovo prevlado v segmentu. Micra je že na samem začetku prodaje lani močno presegla pričakovanja na globalnih trgih, od Japonske, Tajske, Indije in Kitajske. Povpraševanje po električnem nissanu leafu je prav tako izjemno, saj je zanj zabeleženih že 27.000 naročil v svetovnem merilu, samo v Evropi 1.500. Novembra je nissan leaf postavil zgodovinski mejnik, saj je postal prvi električni avtomobil z ničelno stopnjo izpustov, ki mu je pripadel laskavi naziv Evropski avtomobil leta 2011.

K skupnemu dosežku je močno prispevalo povečanje prodaje na posameznih trgih; v Veliki Britaniji za 14 odstotkov, v Rusiji in Franciji za 24 odstotkov. Nissan je namreč postal vodilna japonska znamka na številnih ključnih trgih, kot sta Rusija in Velika Britanija.

Za leto 2011 je predvidena nadaljnja rast prodaje, še posebej v Rusiji, Španiji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in Nemčiji.

Podpredsednik Nissan Europe Simon Thomas, zadolžen za prodajo in marketing, pravi: »Leta 2010 je Nissan presegel trg, presegel tekmece in ne nazadnje tudi lastna pričakovanja. Z največjim tržnim deležem v Evropi v zadnjih 15 letih, dosežen v obdobju zmanjševanja prodaje, je svojevrsten fenomen. Gre za nedvomen dokaz, da Nissanovo spoštovanje zastavljenega cilja zagotavljanja inovativnih in vznemirljivih avtomobilov, ki vzpostavljajo lastne segmente, deluje. Z vsem tem bomo nadaljevali tudi v letu 2011, saj smo pred nedavnim na trg pripeljali četrti rod Micre, marca pa bomo prvim kupcem predali popolnoma električni nissan leaf. Danes je naša ponudba ena najbolj dovršenih in vseobsegajočih. Tudi zato lahko leto 2011 ponovno postane najboljše po prodaji Nissana v Evropi.«