Nissan GT-R - " visoko zmogljiv avtomobil leta 2009"

Četrtek, 29 Januar 2009

Angleška revija What Car?, ki se postavlja z velikim vplivom tudi izven Velike Britanije, je Nissanu GT-R podelila prestižen naslov visoko zmogljiv avtomobil leta 2009. Nissanov superšportni avtomobil je zmagal v konkurenci izjemnih tekmecev, kot sta Audi R8 Coupe in Ferrari 430 Scuderia.

Priznanje so mu podelili zaradi vrhunskih voznih lastnosti in izjemnega užitka v vožnji, ki sta dosegljiva in obvladljiva širokemu krogu voznikov. Urednik revije What Car?, Steve Fowler, je ob podelitvi priznanja povedal, da so Nissanu GT-R podelili naziv, ker omogoča vsakdanjemu vozniku, da se počuti posebno, in sočasno zagotavlja izrednemu vozniku, da iz avtomobila iztisne, kar se največ da. Ob tem je dodal, da jih ni malo, ki trdijo, da superšportni avtomobili ne morejo biti uporabni, s prostorom za štiri osebe in zadovoljivo velikim prtljažnikom. Nissanu GT-R uspe dokazati nasprotno. V primerjavi z avtomobili brez omejitev v ceni je to avtomobil dramatične oblike in prepričljive superšportne vsebine.

Poleg prepričljive oblikovne skladnosti se Nissan GT-R postavlja še s 3,8-litrskim motorjem V6, z dvema turbinskima polnilnikoma, z največjo močjo 357 kW (485 KM) in največjim navor 588 Nm, 6-stopenjskim menjalnikom, z dvojno sklopko, ki jo je mogoče upravljati z obvolanskima lopaticama, nameščenim zadaj v transaxle konfiguraciji in naprednim pogonom na vsa kolesa, podprtim z izjemno učinkovitim in odzivnim elektronskim nadzorom, ki z ničemer ne posega v voznikov užitek.

Ob vsem tem sodi v sorazmerno dostopen cenovni razred. Na otoku je na začetek ponudbe postavljena različica, za katero je potrebno odšteti 60.452 evrov in se postavlja z zmernimi stroški lastništva. Samo v Veliki Britaniji se je za novinca, prvi Nissani GT-R bodo lastnikom predani aprila, odločilo približno 1.200 kupcev. Od sredine leta 2010 dalje bodo vsi deležni podpore nove prodajno servisne mreže, specializirane za tovrstno ponudbo znamke - centrov Nissan High Performance.

Tudi za prodajo na drugih trgih v Evropi je Nissan GT-R  pridobil 3,7 kW (5 KM). Ob tem je na stari celini serijsko opremljen s pnevmatikami Dunlop SP Sport 600 DSST, s katerimi je dosegel izjemen čas na sloviti progi v Nürburgringu.

 

Nissan Slovenija

.