Nissan je postavil rekord najhitrejšega drifta s hitrostjo preko 300 km/h

Petek, 08 April 2016

Nissan je postavil Guinessov svetovni rekord za najhitrejši »drift«, oziroma bočno drsenje. Izvedli so ga pri hitrosti 304,96 km/h s prirejenim nissanom GT-R Nismo, modelno leto 2016. Za volanom drsečega nissana GT-R je bil japonski prvak »drifta« Masato Kawabata. Dosedanji rekorder pa je bil Poljak Jakub Przygoński.

Nissan je želel postaviti svetovni hitrostni rekord v drsenju, ki bi bilo izvedeno pri hitrosti preko 300 km/h. Zato so med več kandidati izbrali Masata Kawabato, ki je trenutno tudi vodilni v »drifterskem« tekmovanju D1 Grand Prix. Nissan GT-R Nismo je eden najbolj slavnih športnih avtomobilov na svetu, ki se je že na več načinov izkazal z odličnimi zmogljivostmi in vodljivostjo. Za ta podvig so ga predelali pri predelovalcu GReddy Trust, Kawabata pa ga je pred samim dogodkom še temeljito testiral na speedway progi Fuji.

Tokratni rekord so postavili na poseben dogodku na letališču Fujairah International Airport, v Združenih arabskih emiratih. Letališče Fujairah so izbrali zaradi 3-kilometrskega odseka, ki je dovolj dolg za takšen poskus. Vozilo so tri dni pred postavljanjem rekorda nastavljali na sami lokaciji, za postavljanje rekorda pa so po kriterijih, ki jih predpisuje Guinessova knjiga svetovnih rekordov, imeli le tri poskuse.


Aleksander Praper


Video:

Galerija