Nissan je ustvaril prvi bob sedmerosed, skladno s svojim dizajnom

Torek, 02 Februar 2016

Nissan je stopil z uhojene poti in v Innsbrucku predstavil prvi bob sedmerosed na svetu. Navdih za bob X-Trail Bobsleigh so dobili v dizajnu avtomobila Nissan X-Trail, otvoritvena vožnja pa je potekala na zgodovinski olimpijski stezi v Iglsu. Za krmilom je sedel britanski nosilec olimpijske medalje Sean Olsson.


Nissan je skupaj s strokovnjaki za bob podaljšal tradicionalni bob štirised v sedmerosed, za katerega so dobili navdih v avtomobilu X-Trail. Bob posnema dizajn X-traila z značilnim prednjim delom, žarometi in možnostjo sedmih sedežev. Potnikom zagotavlja 360-stopinjski pogled iz ptičje perspektive, ki jih postavlja v samo središče dogajanja – enako kot zaslon za nadzor okolice pri nissanu X-trail. Nissanov bob lahko doseže hitrost do 100 km/h in pospeške do 4,5 g.

Darryl Scriven, vodja za dizajn pri Nissan Design Europe (NDE), se je povezal s specializiranim proizvajalcem bobov Diegom Menardijem in strokovnjakom za ta šport Ianom Richardsonom, da bi zlili dizajn Nissanovega avtomobila X-Trail z olimpijsko aerodinamiko. Ian Richardson in Diego Menardi imata skupaj že več kot 50 let izkušenj v panogi, z bobi in izkušnjami z olimpijskih stez pa oskrbujeta zmagovalne posadke po vsem svetu.

Scriven je dejal: “Želeli smo izkoristiti priložnost in iz prve roke predstaviti pustolovsko naravo naše družine mestnih terencev skozi navdušujočo vznemirljivost olimpijskega boba. Sedmerosed je bil razvit s postopki ročnega skiciranja in računalniško podprtega konstruiranja (CAD). Detajli na nosu boba posnemajo X-Trail-ovo masko V-motion in so izoblikovani po značilnih linijah pokrova motorja.  Ročno ga je izdelal Diego Menardi v svoji delavnici v Cortini. Rezultat odraža sveže zamisli in tehnologije pionirskih modelov mestnih terencev naše znamke.”

Zgodovina boba

Začetki boba segajo šele v pozno 19. stoletje, ko so Švicarji povezali dvoje sani za skeleton in jim dodali krmilni mehanizem. Tako so nastale dolge in nizke sani, ki jih poznamo tudi pod imenom tobogan. Za zaščito bogatih turistov so dodali še šasijo in leta 1897 so v St. Moritzu v Švici odprli prvi bob klub. Do leta 1950 je postalo jasno, da je ključnega pomena dober start in v bob so začeli pritekati tudi atleti iz drugih športnih panog z eksplozivno močjo. Leta 1952 je sledila pomembna sprememba pravil. Z omejitvijo skupne teže posadke in boba se je končalo obdobje supertežkokategornih posadk, športna panoga pa se je preoblikovala v atletsko tekmovanje. Na prvih tekmovanjih v prvobitni obliki so uporabljali še lesene sani za skeleton. Kmalu pa so jih zamenjale jeklene sani, ki so v angleščini dobile ime “bobsleigh” zaradi značilnega pozibavanja, s katerim posadka pridobiva hitrost na startu. Najboljše posadke v bobu danes vadijo celo leto in tekmujejo predvsem na umetnih ledenih stezah v elegantnih visokotehnoloških saneh, izdelanih iz fiberglasa in jekla.

Olimpijska zgodovina

Prvo tekmovanje v bobu štirisedu na zimskih olimpijskih igrah je bilo leta 1924 v Chamonixu. Na igrah leta 1932 v Lake Placidu so dodali še tekmovanje v bobu dvosedu v formatu, ki se je ohranil vse do današnjega dne. Prvo tekmovanje v ženskem bobu je bilo leta 2002, in sicer v bobu dvosedu.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper