Nissan leaf iz Sunderlanda

Nedelja, 28 Marec 2010

Nissan se je odločil, da bo v svoji angleški tovarni v Sunderlandu izdeloval avtomobil na električni pogon Nissan LEAF. Tako potrjuje svojo zavezanost in odločenost postati vodilni med ponudniki vozil z ničelno stopnjo izpustov.

LEAF je prvi izmed številnih Nissanov z električnim pogonom, ki bodo v bližnji prihodnosti zapeljali na trg. Je prvo, preprosto uporabno, množično izdelano brezogljično vozilo v globalnem merilu, ki odkriva Nissanovo vizijo trajnostnega cestnega prometa prihodnosti.

Ob napovedi izdelave LEAF v Sunderlandu, so pri Nissanu potrdili, da bodo tam aprila stekla gradbena dela tudi za tovarno litij-ionskih akumulatorjev. Torej napoved iz lanskega leta se uresničuje. Tovarna bo imela zmogljivost 60.000 akumulatorjev letno in bo od leta 2012 dalje izdelovala akumulatorje za Nissan in partnerja v zvezi Renault.

V seštevku bodo naložbe v izdelavo Nissan LEAF in akumulatorjev v Sunderlandu, ki bodo zagotovile 2250 delovnih mest v Nissanu in pri dobaviteljih, znašale 468,2 milijona evrov. Pri naložbi bo z 23,1 milijona evrov sodelovala vlada Velike Britanije, Evropska investicijska banka pa bo zagotovila finančno podporo v višini 220 milijona evrov.

Gospodarski minister Velike Britanije Lord Mandelson je ob napovedi izjavil: »Naložba je izjemno potrditev zaupanja v tovarno v Sunderlandu in priznanje za njene delavce. Avtomobilska industrija je ključnega pomena za Veliko Britanijo. Podpira in vzpodbuja raziskovalno in razvojno dejavnost, tehnološke inovacije, širitev znanj in mreže dobaviteljev, ter tako močno krepi industrijsko dejavnost v celoti.«

»Nissanove načrte, ki so stvarni in se uresničujejo, vlada podpira in s tem dokazuje, da le s združenimi močmi lahko dosežemo skupni cilj, da bi Velika Britanija postala vodilna na področju nizkoogljičnih vozil.«

Andy Palmer podpredsednik Nissan Motor Co., Ltd, odgovoren za globalno strategijo družbe na področju električnih vozil pravi: »Svet vstopa v novo avtomobilsko obdobje. Nissan LEAF, katerega prodaja bo stekla konec letošnjega leta, je uporabna kombilimuzina s petimi sedeži, z enako prostornostjo, uporabnostjo in zmogljivostmi kot primerljivi avtomobili tega velikostnega razreda, a z eno veliko razliko, je namreč brez plinov iz izpušne cevi.«

»Zaradi zapriseženosti Velike Britanije nizkoogljični prihodnosti, kar dokazuje z vzpostavljanjem infrastrukture, spodbudami kupcem in programi izobraževanja, smo se odločili, da postane tretja država v globalnem merilu, v kateri bo nastajal ta revolucionarni avtomobil,« še pravi Palmer.

Izdelava Nissan LEAF bo najprej stekla konec letošnjega leta v Oppami na Japonskem. Leta 2012 ga bodo začeli izdelovati v Smyrni, v zvezni državi Tennessee v ZDA. V začetku leta 2013 pa bo LEAF začel prihajati s tekočega traku v Sunderlandu, z letnim obsegom izdelave 50.000 enot.

Tri tovarne v katerih ga bodo izdelovali, bodo skupno, postopoma zadovoljile začetno, naraščajoče in veliko povpraševanje po vozilu, ki bo na začetku na prodaj najprej na Japonskem, v ZDA in nekaterih izbranih Evropskih trgih konec leta 2010. Od leta 2012 pa bo Nissan LEAF tržen masovno v globalnem merilu.

Nissan in njegov partner v zvezi Renault sta edina avtomobilska izdelovalca, ki stavita na masovno izdelavo čistih električnih avtomobilov v globalnem merilu in sta napovedala dosego letne zmogljivost izdelave 500.000 tovrstnih avtomobilov. Zato je doslej zveza po vsem svetu vzpostavila že več kot 50 partnerstev z državami, mesti, organizacijami in številnimi vlagatelji, da bi pripravili trg in infrastrukturo za uspešno uporabo električnih vozil.

Prilagoditev zmogljivosti izdelave tovarne v Sunderlandu izdelavi Nissan LEAF bo stekla leta 2012. Avtomobil bo nastajal v delu tovarne s proizvodno linijo z oznako Number 2, skupaj z nedavno predstavljenim kompaktnim crossoverjem Juke, katerega redna serijska izdelava bo stekla avgusta 2010.

Ob vsem bo Nissan še naprej sodeloval z oblastmi na lokalni in državni ravni, da bodo skupaj dosegle pravšnje razmere za začetek prodaje Nissan LEAF v začetku leta 2011.

Že decembra, torej konec lanskega leta je Nissan sklenil dogovor o mobilnosti z ničelno stopnjo izpustov z Regionalno razvojno agencijo One North East. Dogovor vključuje razvoj regijske mreže polnilnih točk, dobavo Nissanov LEAF za potrebe regijskih služb v začetku leta 2011 in številne spodbude za prve uporabnike vozil na električni pogon, kot je na primer uvajalno obdobje polnjenja akumulatorjev brez plačila in vzpostavitev posebnih voznih pasov in parkirnih mest zanje.

Kljub temu, da so vozila z ničelnim izpustom postavljena v središče Nissanove strategije, družba veliko vlaga tudi v številne tehnologije omejenega izpusta, kot so čisti dizelski in ostali izjemno učinkoviti motorji z notranjim izgorevanjem in hibridni pogonski sklopi.

Nissan LEAF
-        Prvi cenovno dostopen, masovno izdelan avtomobil z ničelno stopnjo izpustov na svetu
-        Kombilimuzina segmenta C s petimi sedeži
-        Elektro motor z največjo močjo 80 kW
-        Hitro polnjenje praznih baterij do 80 odstotkov polnosti v 30 minutah
-        Realen doseg 160 km
-        Največja hitrost 140 km/h
-        Izdelan na povsem novi, za električno vozilo posebej razviti platformi

Nissanova tovarna v Sunderlandu
-        Začetek  delovanja družbe leta 1984, začetek izdelave avtomobilov 1986
-        Do danes je bilo vloženo v tovarno 2,99 milijarde evrov
-        Do danes je bilo v tovarni izdelano 5,6 milijona vozil
-        Leta 2009 je bilo izdelanih 338.000 vozil
-        Trenutno zaposlenih 4100 delavcev
-        Največji izdelovalec in izvoznik avtomobilov v Veliki Britaniji
-        V tovarni je bilo izdelana tretjina vseh, leta 2009 v Veliki Britaniji izdelanih avtomobilov
-        Trenutno v tovarni nastajajo Qashqai, Qashqai+2, Note in Micra

 

Renault - Nissan Slovenija