Nissan leaf postavil svetovni rekord v vzvratni vožnji

Petek, 06 Julij 2012

Nissan laef se je prejšnji konec tedna zapisal med nosilce avtomobilskih rekordov. Postal je najhitrejši avtomobil, ki je vzvratno prevozil eno miljo (1,6 km). Rekord je nissan leaf postavil konec prejšnjega tedna, na znani gorski cesti na Festivalu hitrosti v Goodwoodu. Profesionalni kaskader Terry Grant je vzvratno drvel s povprečno hitrostjo 88,5 km/h. Progo dolžine 1,6 km je namreč vzvratno prevozil s časom 1.37:02.


Terry, ki je lani postavil svetovni rekord z nissanom jukom v vožnji po dveh kolesih, je ob novem rekordu povedal: »V določenih trenutkih nisem bil prepričan, ali prihajam ali odhajam. Vendar zahvaljujoč nizkemu težišču, avtomobil ima namreč vgrajene akumulatorje v pod, je bil ta izjemno stabilen, ne glede na smer vožnje. Povedati moram, da sem imel v rokah izjemen avtomobil z neposrednim pogonom električnega motorja na kolesa. Nissan leaf namreč teoretično zmore enako hitrost naprej in nazaj. Ob tem je imel v vseh razmerah in okoliščinah izjemno lego. Glede na zelo preprosto zgradbo in majhno število mehanskih delov je seveda vozil brez najmanjše okvare in težav. Edino nad čemer se pritožujem, je rahla bolečina v vratu, zaradi nenehnega gledanja čez ramo.«

Potem, ko je Grant z leafom postavil rekord že v petek, prvi dan festivala, je svoj čas izboljšal tako v soboto kot nedeljo in ga postopoma skrajšal za neverjetnih 26 sekund.

Rekord »Leaf v vzvratni vožnji« sodi v okvir Nissanove ambiciozne kampanje na družabnih omrežjih »The Big Turn On« (Veliki zagon) promoviranja električnih vozil s ciljem prepričanja milijona kupcev, da se odločijo za električne avtomobile v stotih dnevih. Milijonti »zagon« je bil dosežen 21. junija, 15 dni pred pričakovanim datumom.

Rekord nissana leafa v vzvratni vožnji je le eden izmed vrhuncev udeležbe Nissana na Festivalu. Dramatični, dirkaško pripravljen nissan leaf nismo RC se je prav tako spopadel s štoparico (v vožnji naprej) in je ob tem postavil gorski rekord za električne avtomobile. Vozil ga je aktualni svetovni prvak kategorije FIA GT1, Michael Krumm, ki je na gorski preizkušnji nastopil tudi s svojim GT-R GT1, z največjo močjo motorja 540 KM. Povsem nov GT-R Track Pack je nastopil na preizkušnji Supercar Run. Gledalce je ob tem navduševal še superšportni Juke-R.

V okviru jukeove zgodbe je obiskovalce izzival tudi vroči crossover Juke Nismo, ki bo v prodajne salone zapeljal v začetku leta 2013.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper