Nissan namerava postaviti dva svetovna rekorda

Nedelja, 26 Junij 2011
Tradicionalni Goodwood Festival of Speed, ki v Veliki Britaniji poteka med 1. in 3. julijem, je meka za številne ljubitelje avtomobilizma, saj je poskrbljeno za pestro dogajanje tako v športnem, estetskem kot v zabavnem smislu. Nissanov GT-R je avtomobil, ki je na športnem področju zmožen postavljanja rekordov, a tokrat so se pri Nissanu odločili za dva povsem “ljudska” modela in s tem povezano tudi nekoliko nenavadna rekorda.



Električni nissan leaf, evropski in svetovni avto leta, naj bi postal najhitrejši avtomobil, ki se bo povzpel po slavnem tekmovalnem vzponu, a ne na vsakdanji način, temveč vzvratno. Klasičnim avtomobilom z motorji na notranje zgorevanje namreč vzvratna prestava ne dovoljuje visokih hitrosti, pri električnih pa slednjo omejuje le elektronika. Potem, ko bodo to elektronsko omejitev odstranili, bo nissan leaf lahko vzvratno drvel z enako hitrostjo kot naprej, torej 145 km/h.

Drugi rekord bo Nissan postavljal z igrivo oblikovanim modelom Juke. Slednjega bodo v hrib Goodwood zapodili kar po dveh kolesih, seveda ne po prednjih, niti po zadnjih, ampak nagnjen na bok. Oba rekorda bo postavljal profesionalni kaskader Terry Grant, ki je napoved poskusa komentiral: “Festivala Goodwood sem se že udeležil, a nikoli še nisem poskusil na njem podirati rekorde. Možnost, da osvojim dva, ne le enega, na istem dogodku, bo zabavno tako zame kot za gledalce.”