Nissan NV200 izbran za uradni taksi mesta New York

Petek, 06 Maj 2011
New York je zapeljal v novo obdobje urbane mobilnosti, saj je kot mesto z največjim voznim parkom taksijev izbralo podjetje Nissan za dobavitelja vozil naslednjega rodu »Taksi jutrišnjega dne«.

New York City Taxi in Limousine Commision (TLC) sta izbrala Nissan NV200 za ekskluzivni taksi mesta New York od leta 2013 dalje. Izbor je bil zaključen po izjemno zahtevni selekciji, ki je potekala od leta 2009. Izhajala je iz več kot stoletja dolge zgodovine in bogate dediščine vožnje, snovanja in namensko izdelanih vozil, prilagojenih za vožnjo po mestnih ulicah. V finalni izbor sta se uvrstila še Ford Motor Co. in turški izdelovalec Karsan.

»Pri Nissanu smo izjemno ponosni, da bomo dobavljali naslednji rod taksijev za mesto New York,« je izjavil Tavares. »Taksi NV200 ponuja Nissanu priložnost, da dokaže svojo predanost in zavezo visoki kakovosti vozil in urbani mobilnosti v obsegu 600.000 prevoženih potnikov na dan

»Mestni taksi jutrišnjega dne je Nissan NV200. Je najbolj varen, najbolj udoben in najbolj uporaben taksi, ki ga je mesto kadar koli doslej imelo,« je ob objavi izidov izbora izjavil župan Bloomberg.

Taksi Nissan NV200 bo nastajal v Nissanovi tovarni v Cuernavacu v Mehiki. To bo prirejena različica istoimenskega kompaktnega gospodarskega vozila, ki je na voljo na globalnem trgu. Njegova priporočena maloprodajna cena znaša ob serijski opremljenosti 29.000 dolarjev (približno 19.500 evrov). V okviru sodelovanja bo Nissan z mestom in lastniki taksijev deloval tudi v programu proučevanja uporabe električnih vozil z ničelno stopnjo izpustov kot taksijev. Tako bo Nissan lastnikom taksijev v letu 2012 namenil šest popolnoma električnih vozil Nissan LEAF za testiranje in polnilne postaje, namenjene za podporo njihove uporabe.

Glede na to, da več kot 13.000 taksijev prevozi skupno 500 milijonov milj (skoraj 805 milijonov kilometrov) na leto, sta bili zanesljivost in trajnost brezhibnega delovanja ključni merili izbora »Taksija jutrišnjega dne«. Ob se je Nissan zavezal posebej šolati strokovnjake taksi prevoznikov za samostojno izvajanje popravil in vzdrževanja. Ob tem pa bo tisti del trgovsko servisne mreže Nissana, ki je zadolžen za gospodarska vozila, ob morebitnih tovrstnih potrebah operaterjev z nudenjem storitev najbližje servisne delavnice zagotavljal neposredno odzivnost.

Med lastnosti, ki neposredno odgovarjajo na pričakovanja voznikov, lastnikov in potnikov se uvrščajo:


• Velika prostornost za štiri potnike in njihovo prtljago. Občutno večja v primerjavi z dosedanjimi taksiji.
• Hupa omejene glasnosti in svetlobno opozorilo, ki deluje ob hupanju, s čemer se zmanjša obremenitev okolja s hrupom.
• Drsna vrata (zmanjšujejo nevarnost poškodb peščev, kolesarjev in voznikov motornih koles ob nepričakovanem odprtju vrat) z vstopno stopnico in ročaji za preprosto vstopanje in izstopanje.
• Svetlobno opozorilo, ki drugim udeležencem v prometu sporoča, da so vrata odprta.
• Prosojna streha z zasenčenjem, ki bo zagotovila enkraten pogled na mesto.
• Ločeno nadzorovana klimatska naprava za zadnji del vozila, s posebnim filtrom za zagotavljanje kakovostnega zraka v potniški kabini.
• Atraktivne, privlačne, protimikrobne, okolju prijazne prevleke sedežev, ki jih je mogoče preprosto čistiti.
• Stropne bralne lučke za potnike in talna osvetlitev, ki lajša iskanje manjših predmetov.
• Priključki za polnjenje akumulatorjev prenosnih električnih naprav potnikov, z 12V priključkom in dvema USB priključkoma.
• V šestih smereh nastavljiv voznikov sedež
• Serijski navigacijski in telemetrijski sistem za voznika.
• Stranski varnostni zračni zavesi za potnike v prvi in drugi vrsti ter v sedež nameščeni varnostni zračni blazini za potnike v prvi vrsti.
• Serijski nadzor pogona in elektronski nadzor dinamike vozila (VDC).