Nissan predstavlja razstavo Prihodnost: Danes

Sreda, 17 Oktober 2012

Nissan je postavil izvirno, v prihodnost usmerjeno razstavo. V središču predstavitve sta nissan leaf za mobilnost brez izpustov in tehnologija vodikovih gorivnih celic. Razstava bo predstavljala ustvarjalno delo nekaterih, trenutno največjih in najuglednejših ustvarjalcev iz sveta tehnologije, oblikovanja, umetnosti, arhitekture in inženiringa. Iz Osla, evropske prestolnice električnih vozil, se bo razstava preselila najprej v Bergen in zaključila pot v Stockholmu.


Oslo je bilo izbrano za prvo postajališče razstave, ker je norveška prestolnica mesto v kateri se električna vozila prodajajo najbolje na svetu. Odkar je stekla prodaja nissana leafa je bilo na Norveškem v devetih mesecih prodanih več kot 2000 leafov, s čimer je postal najbolje prodajan nissan v tej skandinavski državi in kar ga uvršča med 15 najbolje prodajanih avtomobilov v letu 2012 na Norveškem.

Norveška je namreč razvila najboljši paket podpore prodaje električnih avtomobilov v Evropi. Kupci električnih avtomobilov so oproščeni davka na dodano vrednost ter vseh ostalih posebnih davkov na avtomobile, zagotovljeno jim je zastonj parkiranje, prav tako so oproščeni plačevanja nekaterih cestnin, obenem pa jim je dovoljeno voziti po rumenih pasovih v Oslu, namenjenih za javni promet. Trenutno sestavlja mrežo javnih polnilnic za električna vozila v prestolnici 3500 enot, številna med njimi so brezplačna za uporabo.

Brezplačna razstava z naslovom PRIHODNOST: DANES je v Oslu potekala med 9. in 14. oktobrom. Od 18. do 25. oktobra bo na ogled v Bergnu, od 9. do 16. novembra pa v Stockholmu. Na razstavi lahko obiskovalci tudi preizkusijo avtomobil Nissan Leaf, se seznanijo z njegovimi tehničnimi podrobnostmi, poiščejo najbližjega prodajalca in pridobijo številne druge informacije. Dogovorijo se lahko tudi za daljšo preizkusno vožnjo ter rezervirajo leafa  za prevoz do njihove naslednje destinacije.

Na razstavo so bili vabljeni tudi lastniki leafov, in sicer je bil organiziran največji shod električnih vozil doslej, ki mu je botrovala prav Nissanova zapriseženost mobilnosti z ničelno stopnjo izpustov.

Na vseh treh razstavah bo Nissan poleg leafa predstavil tudi prednosti trajnostnih tehnologij vodikovih gorivnih celic. Kako bomo živeli, potovali in se zabavali v prihodnosti odkriva obiskovalcem interaktivna tridimenzionalna instalacija. Nissan jo je ustvaril v sodelovanju s partnerji kot so TEDxCity2.0, umetnikom Chrisom Levinom.

Razstava PRIHODNOST: DANES vsebuje osem ključnih področij:

1. Vaše mesto prihodnosti – spoznajte vaša mesta danes in oživite zamisli kako bomo živeli, se igrali in premikali v prihodnosti.

2. Globalna mesta prihodnosti – prikaz zamisli strokovnjakov, ustvarjalcev mest in družb prihodnosti, z osredotočanjem na trajnostni dizajn in tehnologijo. V sodelovanju z MASDAR prikazuje Nissanova razstava PRIHODNOST: DANES kako nastajajo mesta prihodnosti že danes.

3. Nissanova inovativna postaja – izjemna Nissanova tehnologija vodikovih gorivnih celic. Ta novost med trajnostnimi tehnologijami je predstavljena z interaktivno tridimenzionalno instalacijo.

4. Večnamenski zaslon na dotik – več podatkov o avtomobilu Nissan Leaf, iskanje prodajalcev, iskanje podrobnejših informacij, rezervacija daljše testne vožnje in rezervacija prevoza z nissanom leafom.

5. Zaslon z diodami LED od tal do stropa:

• Videoposnetki z avtomobilskih salonov
• TED pogovori
• Predstavitev izdelkov
• Posnetki s kamer nameščenih na avtomobilih Leaf na preizkusni vožnji
• Video posnetki iz leafa, na pol avtomobila, napol virtualnega testnega vozila

6. Zamisli za prihodnost – v povezavi s TED City 2.0 je predstavljenih šest projektov ob štirih letošnjih prejemnikih TED Prize. Obiskovalci bodo naprošeni, da izberejo zamisel neposredno povezano z mestom prihodnosti, ki jim je najbolj všeč.

7. Miselni rezervoar – napredna svetlobna in zvočna instalacija oblikovalca Chrisa Levina iz Oxforda.

8. Dogajanje na prostem – testne vožnje z avtomobilom Nissan Leaf.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper