Nissan pričel proizvajati leafa v Veliki Britaniji

Sobota, 30 Marec 2013

Nissan je pričel svojo novo dobo proizvodnje v Evropi. Po 420 milijonih funtov investicije, ki sta jih priskrbela Nissan in Vlada Velike Britanije, so v četrtek zagnali proizvodnjo prenovljenega električnega nissana leafa v tovarni Nissan Sunderland.

Nissan leaf, ki s prenovo uvaja preko 100 izboljšav, se bo odslej proizvajal tudi v Evropi. Tovarna Nissan Sunderland bo izdelovala leafe s pomočjo nove Nissanove tovarne litij-ionskih baterij Battery Plant. Izmed 2000 novih delovnih mest v britanski avtomobilski industriji, kolikor jih omogoča ta nova proizvodnja,  jih bo 500 neposredno pri Nissanu. Nissana leafa bodo proizvajali na isti liniji kot nissana qashqaia.

Nissan ima z modelom Leaf zelo resne namene, saj so v zadnjem letu število prodajalcev, ki prodajajo ta model povečali iz 200 na 1400. V zadnjem letu pa je število polnilnih mest v Evropi zraslo iz 12.000 na 20.000, kar nakazuje na vedno bolj izvedljivo električno brezemisijsko mobilnost.

Nissanova tovarna Sunderland je od leta 1987 izdelal že preko 7 milijonov vozi, od tega jih 80 % izvozijo na 97 trgov. Samo v lanskem letu je proizvodnja presegla pol milijona, kar je največja letna količina avtomobilov izdelanih v veliki Britaniji. Tovarna trenutno zaposluje 6100 oseb.

Aleksander Praper