Nissan razkriva tehnologijo Connected car

Sreda, 11 April 2012

Carlos Ghons, glavni izvršni direktor Nissan Motor Company, je ta teden predstavil vrsto poglavitnih pobud na področju avtomobilskih komunikacijskih tehnologij, ki naj bi Nissanu in Infinitiju zagotovile vodilno vlogo na področju avtomobilskega omreženja in storitev ter vsebin na njegovi osnovi.



Z napovedjo sodelovanja s tehnološko inovativnimi družbami, kot so Google®, Pandora® ter Radio in Intel®, je na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku Ghosn razkril odločenost Nissana, da postane vodilni na področju zagotavljanja in nudenja povezav in povezanih vsebin ter storitev, namenjenih voznikom in potnikom na vseh koncih sveta na način, ki ne bo motil voznika.

»Jasno je, da uporabniki pričakujejo, da bodo omreženi povsod, tudi v času, ko so v avtomobilu,« pravi Ghosn. »Da bi zadovoljili te potrebe, je Nissan razvil vrsto inovativnih tehnoloških rešitev na področju komunikacijskih naprav, ki bodo varne za uporabo med vožnjo

Ghosn je opozoril, da je bil pred 20 leti radio edina naprava v avtomobilu za povezovanja z zunanjim svetom. »Danes je povsem običajno, da komuniciramo z mobilnim telefonom ob uporabi Bluetooth® tehnologije, preverjamo stanje v prometu in sprejemamo podatke za aktivno navigacijo med vožnjo,« je dejal ob tem. »Do leta 2020 bo Nissan s pomočjo tehnologij, delujočih na osnovi brezžičnih povezav, zagotovil uporabnikom številne napredne varnostne sisteme, med katere sodijo sistemi s tehnologijami izogibanja trkov, sistemi rezervacije polnilnih naprav za električna vozila in predvajalniki glasbe, ki se bodo prilagajali razpoloženju poslušalcev.«

Tri pionirske tehnologije

Nissanova osma generacija avtomobilskega sistema povezovanja NissanConnectSM je premierno uporabljena v povsem novi altimi, ki je bila predstavljena na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku in bo kupcem na voljo od julija dalje. Ta tehnološko izjemno napredna naprava bo voznikom in potnikom omogočala dostop do lokalnega brskalnika Google® s povezavo z naslovi in podatkovno bazo navigacijskega sistema ter zabavnimi možnostmi radia Pandora®. Priključiti se bo mogoče tudi preko telefonske povezave Bluetooth®. Za to ne bodo potrebni pametni telefoni oziroma posebni postopki prenosa podatkov.

Ghosn je ob tem izpostavil tudi možnosti, ki bodo kmalu na voljo v prodajnih salonih Infiniti. Mednje sodi zaslon dvojnega izpisa, tehnologija, ki je bila predstavljena s študijskim avtomobilom Infiniti LE Concept, prestižnim avtomobilom z ničelno stopnjo izpustov. Tako imenovani twin-display bo v serijskih avtomobilih Infiniti na voljo od začetka leta 2013 dalje. Tovrstna inovativna tehnologija je za avtomobilsko industrijo povsem nova. Razvita je bila v sodelovanju in s pomočjo Intela, vodilne družbe računalniških inovacij v globalnem merilu. Ghosn pravi, da delo z Intelom in dejstvo, da bodo novi avtomobili Infiniti bili deležni vseh prednosti tehnologij Intel®, zagotavlja voznikom doživetja in izkušnje v vožnji, ki jih doslej niso bili deležni. Ob tem bodo vozniki in potniki Nissanov popolnoma informirani, bili deležni zabave na najvišji ravni in imeli zagotovljeno najvišjo raven varnosti v vožnji.

Intel® je v sodelovanje z Nissanom prenesel izjemne izkušnje s področja uporabne elektronike in IT ter svoje videnje omreženja v avtomobilih. »Skozi skupne raziskave in razvoj izdelkov sta Intel® in Nissan vnesla na vsakdanje ceste nove izkušnje v vožnji na varen, učinkovit in za uporabo preprost način,« pravi Tom Steenman, podpredsednik in generalni direktor Intelligent Systems Group pri Intel® Corporation. »Moč in učinkovitost delovanja procesorja Intel® AtomTM bosta Nissanu zagotovila posredovanje relevantnih informacij o vožnji in sočasno omogočala zabavo potnikov preko dvojnega zaslona.«

Ghons je prav tako napovedal izboljšave na sistemu CARWINGS®, sistemu, ki je tako kot avtomobil, v katerem deluje (Nissan Leaf), prejel že vrsto priznanj. CARWINGS® je sistem za zagotavljanje številnih storitev, z osredotočanjem na posebne potrebe uporabnikov električnih avtomobilov. Kmalu bodo vozniki LEAF deležni natančnejših izračunov in ocene dosega avtomobilov, saj bodo uporabljeni novi algoritmi sistema CARWINGS®, z uporabo informacij, pridobljenih preko internetne povezave.

Nissan je vodilni avtomobilski izdelovalec v sodelovanju s partnerji na področju razvoja globalnega omrežja polnilnih naprav za električne avtomobile. Z bogatenjem mreže polnilnih naprav se sistem CARWINGS® samodejno seznanja z občasnim osveževanjem podatkovne baze. Kmalu bo delovanje sistema obogateno tudi s storitvijo za odkrivanje trenutno nezasedenih polnilnih naprav.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper