Nissan v avtomobilskem športu v letu 2010

Torek, 23 Februar 2010

Ikona Nissanovega športnega udejstvovanja, Nissan GT-R bo v tekmovalni sezoni 2010 nastopal v dveh uveljavljenih zvrsteh avtomobilskega športa v globalnem merilu. Osrednji vloga tovarniškega tekmovalnega program pod okriljem Nissan Motor Co., Ltd in Nissan Motorsports International Co., Ltd.

(NISMO), je namreč namenjena avtomobilu, ki je požel številna priznanja in izjemno prepričljivo udejanjil Nissanovo zavezanost in zmožnost razvijati avtomobile, ki združujejo, v bistvu utelešajo, strast do zmogljivosti ter užitek v vožnji. To je Nissanu GT-R uspelo dokazati izjemno neposredno in prepričljivo, saj je na najzahtevnejšem dirkališču na svetu, na stari progi nemškega dirkališča Nürburgring, dosegel najboljši čas med serijsko izdelanimi avtomobili.

Po tem, ko je dirkalni GT-R ob svojem debitantskem nastopu v tekmovalni sezoni 2008, osvojil naslov prvaka in lani zabeležil štiri zmage v japonskem prvenstvu SUPER GT, v tekmovalnem razredu GT 500, se bo letos na tem tekmovanju za naslovom prvaka ponovno pognal trio dirkaških GT-R, s 500 konjskimi močmi motorja.

Poleg tega bo Nissan, preko družbe NISMO, nudil tovarniško podporo dvema moštvoma, ki bodo s štirimi GT-R nastopala v svetovnem prvenstvu FIA GT1. To se sklada z Nissanovo strategijo vsestranske podpore, vključno s prenosom znanja, samostojnim moštvom in posameznikom, ki se udejstvujejo v različnih zvrsteh avtomobilskega športa.

Za tekmovanje SUPER GT bo NISMO razvil in izdelal dirkalnike Nissan GT-R R35, skladno s predpisi tekmovalnega razreda GT500. Poglavitna novost letošnjega dirkalnika je novi, 3,4-litrski motor (VRH34A). Z Nissanom GT-R R35 bodo v tekmovanju SUPER GT v letu 2010 za moštvo NISMO vozila Satoshi Motoyama in Benoit Treluyer, za moštvo Impul Tsugio Matsuda in Ronnie Quintarelli ter za moštvo Kondo Racing Joao Paolo de Oliveira in Hironobu Yasuda.

V svetovnem prvenstvu FIA GT, ki poteka pod okriljem svetovne avtomobilske organizacije, bo NISMO zagotovil štiri dirkalnike Nissan GT-R izvedbe R35, pripravljene v skladu s predpisi tekmovalnega razreda GT1. Na osnovi podatkov, pridobljenih na štirih lanskih dirkah prvenstva FIA GT in v skladu z novimi tehničnimi predpisi za tekmovalni razred, bo avtomobil pridobil na zanesljivosti, aerodinamični učinkovitosti, imel bo manjšo maso in gledano v celoti večjo dinamiko. V skladu s predpisi FIA za tekmovalni razred GT1 svetovnega prvenstva GT, po katerih izdelovalci ne morejo sodelovati v prvenstvu neposredno, bosta s štirimi Nissana GT-R nastopali moštvi Sumo Power GT in Swiss Racing. NISMO jim bo zagotavljal celovito tehnično podporo. Trenutno sta kot voznika za prvo, velikobritansko moštvo potrjena Michael Krumm in Peter Dumbreck, za švicarsko pa Karl Wendlinger, Henri Moser in Max Nilsson.

Poleg sodelovanja v prvenstvih FIA GT in SUPER GT bo v imenu Nissana, NISMO s skrbništvom za motorje, tudi v letošnji sezoni, tako kot od leta 2006 dalje, podpiral prvenstvo FCJ. V tem japonskem prvenstvu manjših enosedežnikov bodo nastopali tudi štirje mladi vozniki, ki jih je Nissan vključil v poseben šolski program talentiranih mladih voznikov.

Med večja angažiranja v avtomobilskem športu sodi tudi Nissanova tehnična podpora svojemu partnerju na Kitajskem, Dongfeng Motor Company. Družbi bo pomagal v boju za ponovno zmago v prvenstvu CTCC, v katerem je že slavila v letih 2006 in 2008. V avtomobilskem tekmovanju z najbolj zaostreno konkurenco na Kitajskem, bo Nissan nastopal v tekmovalnem razredu za dirkalnike z delovno prostornino motorja do 1,6 litra, z Nissan Tiido.

 

Renault - Nissan Slovenija