Nissan v Evropi postavil tisočo hitro električno polnilnico

Četrtek, 30 Januar 2014

Nissan je objavil, da so postavili tisočo hitro polnilnico, ki deluje po najbolj pogostem standardu CHAdeMO, za hitro polurno polnjenje baterij v električnih vozilih do 80 % polnosti. Nissanovi polnilci, v povezavi s ponudnikom električne energije Ecotricity, omogočajo brezplačno polnjenje.


Med vozili, ki lahko uporabljajo takšne polnilne postaje sta seveda tudi Nissan Leaf in Nissan eNV200, ki sta glavni razlog za Nissanovo pomoč pri širjenju polnilne infrastrukture. Poleg teh pa se na hitrih polnilnicah lahko polnijo še Citroen C-Zero, Mitsubishi i-MiEV, Mitsubishi Outlander PHEV in Peugeot iON.

Z večanjem števila polnilnih postaj se drastično veča tudi interes za električna vozila. Na Norveškem, ki je največji trg za električna vozila, se je število električnih avtomobilov na avtocesti E18, po namestitvi hitre polnilnice, povečalo za 8-krat v obdobju 18 mesecev! V letu 2010 je bilo le 16 hitrih polnilnih postaj, leta 2011 že 155, leta 2012 540, konec leta 2013 že 1000, a za konec prihodnjega leta predvidevajo že 1800 hitrih polnilnic!

Poleg Nissana v evropsko mrežo hitrih polnilnic investirajo tudi drugi partnerji, med drugim mednarodno švicarsko podjetje ABB, francoski proizvajalci polnilcev DBI, portugalska družba EFACEC Corporation, vodilna na področju elektromehanike.


Aleksander Praper