Nissan v Ženevi

Petek, 15 Februar 2008

GT-R, pivo 2 in novi murano, tri zvezde 78. Mednarodnega salona avtomobilov v Ženevi, bodo dokazale Nissanovo predanost strastnim zmogljivostim, oblikovni prepričljivosti in izvirnosti, inovativnosti ter tehnološki naprednosti.

GT-R
Posebej vroč nissan GT-R se postavlja z zmogljivim 3,8-litrskim motorjem V6, z dvema turbinskima polnilnikoma, z največjo moč 353 kW (480 KM) in največjim navorom 588 Nm. Njegov štirikolesni pogon sodi med najbolj napredne, dovršene, in učinkovite. Pred zadnjo osjo nameščen menjalnik z dvema sklopkama upravlja voznik z vzvodoma ob volanu. Voznik prilagaja nastavitve in usklajuje delovanje vzmetenja, menjalnika in elektronskega programa stabilnosti, s slogom vožnje ter razmerami na cesti. Z njim je mogoče sproščeno voziti v mestnem prometnem vrvežu in biti posebej športno agresiven. Na legendarnem dirkališču Nordschleife (Nurburgring) v Nemčiji, so z prevozili krog v sedmih minutah in 38 sekundah, kar je eden najboljših dosežkov serijsko izdelanih avtomobilov vseh časov. Nissan GT-R bodo v Evropi začeli prodajati v času letošnjega salona avtomobilov v Ženevi.

Pivo 2
Na drugi strani Nissanovega strastnega ustvarjanja avtomobilov, vozi do uporabnika in okolja prijazen, inovativen in oblikovno napredno izviren pivo 2. Dokaz zavezanosti iskanju novih, smelih rešitev za prihodnje rodove uporabnikov. Študijsko vozilo pivo 2 se postavlja z ničelno stopnjo onesnaževanja. Kolesa ima namreč vpeta na majhne elektromotorje, ki jih žene električna energija, shranjena v litij-ionskih akumulatorjih. Ker je potniški prostor vrtljiv za 360 stopinj, je voznik lahko vedno obrnjen v smer vožnje. Do 90-stopinjski odklon koles, pa posebej lajša parkiranje na omejenem prostoru. V pivo 2 se vstopa skozi vrata na sprednjem delu, na katerih so nameščena krmila in funkcijska stikala, brez mehanskih povezav, saj upravljajo sklope z elektronskimi signali, po tehnologiji 'X by Wire'.

Novi murano
Novi rod murana nadaljuje s prepričljivim slogom, prefinjenostjo, izboljšanimi zmogljivostmi, večjo prostornostjo in udobjem, zgodbo o uspehu izvirnika. Prepoznavnost in prepričljivost novega murana sta skladna z najnovejšimi smernicami razvoja tovrstnih vozil, v povezavi moči, visoke stopnje varnosti, in štirikolesnega pogona, uveljavljenih značilnosti športno uporabnih vozil, z dinamičnimi zmogljivostmi in pojavnostjo prepričljivega športnega avtomobila. Prepoznavnost zunanjosti drugega rodu murana zagotavlja dedna zasnova, prevzeta po izvirniku. Večja prostor in udobnost posebej izstopata na zadnjih sedežih. Bogatejša opremljenost pa vsem potnikom zagotavljata svojevrstni občutek potovanja v poslovnem razredu.

Novi murano žene 3,5-litrski motor V6 iz Nissanove družine pogonskih agregatov VQ. Doseže največjo moč 194 kW (265 KM) in največji navor 325 Nm. Izboljšani menjalnik xtronic CVT se postavlja z 20 odstotkov manjšimi izgubami zaradi trenja, torej manjšo porabo goriva in večjo odzivnostjo. Novi murano bo prvi Nissanov avtomobil v Evropi z lakom, odpornim na drobne praske. Novinca bodo na stari celini začeli prodajati oktobra.

 

Nissan Slovenija

.