Nissan varuje okolje

Ponedeljek, 21 April 2008

Nissanov razvojni center naprednih tehnologij (Nissan Advanced Technology Center - NATC), ki je začel delovati maja 2007, je prva zgradba v avtomobilski industriji, ki je po Sistemu celovite ocene okoljske učinkovitosti zgradb (Comprehensive Assessment System for Building Environmental Efficiency) pridobila najboljšo oceno stopnje S.

Oceno CASBEE izdaja na Japonskem Ministrstvo za zemljišča, infrastrukturo in transport, preverjanje zanjo pa v imenu ministrstva opravi inštitut IBEC, ki raziskuje zasnovo zgradb in njihovo energijsko učinkovitost.

IBEC je Nissanovemu razvojnemu centru naprednih tehnologij izdal oceno CASBEE stopnje S dne 31. marca 2008. Ocena upošteva učinkovitost zgradb za manjšo obremenitev okolja z ohranjanjem energije, gospodarno rabo virov in njihovo reciklažo ter kakovost, udobje, učinkovitost delovnega okolja in skladnosti zgradbe z naravnim okoljem, v katerem je zgrajena.

NATC je pridobil to posebno priznanje, ker ima domišljeno zasnovo in razporeditev prostorov, kar omogoča uskladitev moči ogrevanja s stopnjo osvetlitve s sončno svetlobo. Zeleni prostori, kot je vrt na balkonu, so združeni z delovnim okoljem. Za vrt na strehi je bil uporabljen odpadni gradbeni material. Manjši izpust ogljikovega dioksida zagotavlja sodoben in napreden sistem gospodarne rabe energije. Sistemi, kot je npr. hladilna naprava s ponovnim obtokom in izmenjavo zunanjega zraka, večajo učinkovitost uporabe naravnih virov energije.

Zavezanost odgovornemu odnosu do okolja izhaja iz srednjeročnega razvojnega načrta Nissanov zeleni program 2010 (Nissan Green Program 2010), ki je zmanjšanje izpusta ogljikovega dioksida vključil v oblikovanje interne ocene uspešnosti delovanja. Nissan  tako poleg kakovosti, stroškov in časa med kriterije uspeha vseh dejavnosti korporacije vključuje tudi izpust ogljikovega dioksida.

 

Nissan Slovenija

.