Nissanov čisti dizelski motor

Sobota, 21 Junij 2008

Nissan Motor Co. je oznanil, da bo na bližnjem okoljskem sejmu v Hokkaidu (2008 Integrated Exhibition of the Environment), ki bo potekal od 19. do 21. junija in v času srečanja G8, med 7. in 9. julijem, v mednarodnem novinarskem središču predstavil študijsko vozilo nissan X-trail z novim dizelskim motorjem. Tako bo podprl del srečanja G8, namenjenega okoljskim vprašanjem.

X-trail, z novim dizelskim motorjem, bo Nissan vključil v svojo domačo, japonsko ponudbo septembra. Sestava njegovih izpušnih plinov bo že v skladu z novimi, posebej strogimi okoljskimi merili, ki bodo začeli veljati na Japonskem oktobra prihodnje leto. Da se Nissan ne zavzema za čistejše okolje le načelno in da zmore odgovoriti na sodobne izzive, se bodo lahko prepričali s preizkusnimi vožnjami tudi novinarji, ki bodo spremljali dogajanje na srečanju G8.

Novi dizelski pogonski agregat so razvili na osnovi motorja M9R, ki je plod skupnega razvoja Nissana in Renaulta. Z naprednimi, sofisticiranimi tehničnimi rešitvami X-trail združuje izjemen navor in prepričljivo moč, ki mu zagotavljata veliko dinamičnost vožnje z majhno porabo goriva; to pa je osnova spoštovanja strogih globalnih meril za ohranjanje okolja.

Med napredne tehnične rešitve motorja sodijo pieco-električni injektorji, skupni vod, v katerem dosega gorivo tlak 1600 barov, turbinski polnilnik z variabilno geometrijo, posebej za dizelske motorje razvit filter trdnih delcev (DPF), katalizator dušikovih oksidov in napredno elektroniko, ki natančno usklajuje delovanje filtra ter katalizatorja z voznimi razmerami.

Motor izhaja iz Nissanovega srednjeročnega okoljskega zelenega načrta 2010, po katerem družba uvaja nove tehnologije, izdelke in storitve, ki zagotavljajo oprijemljivo zmanjšanje izpusta ogljikovega dioksida vozil.

 

Nissan Slovenija

.