Nissanova podpora ob potresu na Japonskem

Sreda, 16 Marec 2011
11. marca je Japonsko ob njenih severnovzhodnih obalah zatresel potres 8,9 stopnje. Po izjavah seizmologov je to najhujši potres v zadnjih 140 letih. Po potresu so obale Tihega ocena prizadeli še cunamiji in okvare v jedrskih elektrarnah.

Carlos Ghosn je nagovoril vse zaposlene, ki delajo na Japonskem: »Osebno so me dogodki na Japonskem zelo prizadeli. Naredili bomo vse, da zagotovimo varnost zaposlenih v Nissanu in naših sodelavcev na delu na Japonskem, ki so ta potres doživeli. Z olajšanjem sem sprejel novico, da med zaposlenimi in njihovim družinskimi člani ni nihče huje ranjen.«  

Tudi na sedežu Nissana na Japonskem so vsi globoko užaloščeni zaradi nedavnih dogodkov in njihova glavna skrb je v tem času še vedno zagotavljati varnost svojih zaposlenih. Nissanov sedež podjetja, tehnični center in raziskovalni center delujejo nemoteno. Iz preventivnih razlogov je delo v vseh Nissanovih tovarnah na Japonskem ustavljeno do 16. marca. V tem času Nissanovi strokovnjaki preverjajo posledice potresa, predvsem za zagotovitev varnosti vseh zaposlenih in kakovosti izdelave.

Posledice učinkov na poslovanje Nissana izven Japonske tako na sedežu Nissana kot v vseh izpostavah po svetu, kjer izdelujejo in prodajajo vozila Nissan, še preučujejo in dodatne podrobnosti bodo sporočili, ko bodo potrjene. V tem času pričakujejo, da bo trenutna raven zalog v Evropi zadostovala za nadaljevanje proizvodnje in tekoče prodaje v bližnji prihodnosti. Za slovenski trg je več kot 90 odstotkov vozil izdelanih v Evropi, le slaba desetina prihaja iz Japonske. Modeli, ki se proizvajajo na Japonskem, so Murano, X-Trail in 370Z. Trenutno imajo še dovolj zalog vozil in nadomestnih delov, zato ne pričakujejo večjih motenj pri poslovanju.

Sedež Nissana na Japonskem je ob tej naravni katastrofi že doniral 30.000.000 Yenov za reševanje, prav tako pa aktivno sodeluje pri odpravljanju posledic. Tako bo skladno s pozivom vlade dal prednost zagotavljanju električne energije področjem in potrebam, kjer je oskrba z električno energijo najbolj pereča. Zato bo v največjem možnem obsegu zmanjšal porabo energije pri vseh dejavnostih. Vzpostavljen je bil tudi krizni center,  100 članov varnostne službe ves čas zbira informacije, obvešča in organizira solidarnostno pomoč na kraju samem. Za družine in zaposlene, ki so na misijah ali na delu na Japonskem, je Nissan objavil brezplačno telefonsko številko za vsa vprašanja in informacije.

Nissanovi zaposleni v Sloveniji izražajo najgloblje sožalje vsem žrtvam te tragedije.