Nissanovi litij-ionski akumulatorji

Petek, 13 Junij 2008

Aprila leta 2007 je Nissan Motor sklenil z NEC Corporation in njegovo odvisno družbo NEC TOKIN Corporation dogovor o ustanovitvi skupnega podjetja Automotive Energy Supplay Corporation (AESC). Zdaj je družba začela delovati.

AESC se bo osredotočila na razvoj in velikoserijsko izdelavo naprednih, litij-ionskih akumulatorjev, namenjenih vozilom s hibridnim in električnim pogonom ter vozilom na gorivne celice. NEC in NEC TOKIN bosta skupnemu projektu zagotovila vrhunsko znanje in izkušnje s področja celične tehnologije in izdelave elektrod, Nissan pa bo prenesel znanje in dolgoletne izkušnje z uvajanjem naprednih tehnologij v serijsko izdelana vozila.

Začeten kapital nove družbe znaša 9,21 milijona evrov. Vložek je bil razdeljen med ustanovitelje po razmerju lastništva, 51% za Nissan, 42% za NEC Corporation in 7% za NEC TOKIN Corporation. Družba AESC, ki bo delovala znotraj Nissanovega tovarniškega kompleksa Zama, bo v naslednjih treh letih vložila v razvoj in izdelavo 74,84 milijona evrov. Tovarna litij-ionskih akumulatorjev bo začela delovati prihodnje leto. S tem bo postavljeno pravo izhodišče za dokončen razmah naprednih tehnologij, ki omogočajo boljši izkoristek pri vozilih z omejenim onesnaževanjem ali ničelno stopnjo onesnaževanja. V prvem letu bo tovarna izdelala 13.000 akumulatorjev. Ko bo dosegla poln obseg izdelave, pa bo na leto izdelala 65.000 akumulatorjev. Celotna naložba v izdelavo akumulatorjev, ki bodo po mnenju strokovnjakov končno zagotovili odločilen razvojni zasuk pri razvoju in izdelavi sodobnih, okolju prijaznih avtomobilov, bo znašala 82,58 milijona evrov.

 

Nissan Slovenija

.