Novi nissan qashqai bo v celoti britanski

Sreda, 08 Junij 2011
Na srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom je predsednik in izvršni direktor Nissan Motor Company, Carlos Ghosn, oznanil, da bodo novo generacijo uspešnega nissan qashqaja oblikovali, razvili in izdelali v Veliki Britaniji.



Projekt razvoja in izdelave novega nissana qashqaja bo pomenil ohranitev 6000 delovnih mest v samem razvoju in proizvodnji ter verigi dobaviteljev. Potrebno investicijo, v višini 217 milijonov evrov bo v celoti financiral Nissan. Nissan qashqai je že sedaj najbolj množično proizvajan avtomobil iz Velike Britanije, kar 80 % vozil pa izvozijo na 97 trgov, kjer se prodaja qashqai.

Novega nissana qashkaja bodo oblikovali v Nissanovem evropskem oblikovalskem centru v Londonu. Po finalnem dizajnu bodo projekt prevzeli Nissanovi tehniki iz Nissanovega evropskega tehničnega centra v Cranfieldu, avtomobil pa bodo na koncu izdelovali v isti tovarni kot sedanji model – v Sunderlandu. Tam trenutno proizvodni trakovi delujejo praktično brez prestanka, saj dnevno izdelajo povprečno 1200 qashqajev. Vsak nissan qashqai je sestavljen iz 3779 delov, kar 83,6 % pa jih priskrbi 224 britanskih dobaviteljev.