Poslovanje Nissana v davčnem letu 2009

Sreda, 12 Maj 2010

Nissan Motor Co. je danes oznanil finančne podatke o poslovanju v poslovnem letu 2009, ki se je zaključilo 31. marca 2010 in jih objavil preko Tokijske borze:

•       Družba je dosegla prihodek 57,3 milijard evrov, kar je za 10,9 odstotkov manj, kot v prejšnjem poslovnem letu.
•       Dobiček iz poslovanja je znašal 2,38 milijard evrov.
•       Dobiček iz rednega delovanja je znašal 1,58 milijard evrov.
•       Čisti dobiček je znašal 320 milijonov evrov. Kar je posebej spodbudno v primerjavi z letom 2008, ko je družba dosegla negativen čisti dobiček..

Podatki o celotnem davčnem letu so boljši, od napovedanih po treh četrtinah leta, ki jih je družba objavila 9. februarja 2010. Pomemben delež pri Nissanovi uspešnosti v primerjavi s prejšnjim davčnim letom je imela večja prodaja na rastočih trgih, še posebej na Kitajskem in dosledno izvajanje akcijskega načrta soočanja in preseganja posledic globalne finančne in gospodarske krize.

»Davčno leto 2009 je bilo izjemno zahtevno obdobje, v katerem smo pri Nissanu ostali osredotočeni na izboljšanje poslovanja z doslednim upoštevanjem smernic delovanja po sanacijskem načrtu izboljšave poslovanja,« je dejal predsednik Nissana, Carlos Ghosn. »Čeprav še delujemo v kriznih razmerah, Nissan odlično okreva, ne da bi pri tem zapostavljal strateške prioritete.«

Družba je v davčnem letu 2009 prodala 3.515.000 vozil globalno, kar predstavlja 3-odstotno rast v primerjavi s prejšnjim davčnim letom. V Severni Ameriki je bilo prodanih 1.067.000 enot, kar je za 5,8 odstotkov manj. Samo v ZDA 824.000 vozil, kar predstavlja 3,8-odstotno nazadovanje. Na Japonskem je bilo prodanih 630.000 vozil, kar je za 2,9 odstotkov več, kot v predhodnem davčnem letu. V Evropi je bila prodaja manjša za 2,4 odstotka, saj je bilo prodanih 517.000 vozil družbe. Na Kitajskem je bilo prodanih 756.000 vozil, kar je za 38,7 odstotkov več. Na preostalih trgih se je prodaja zmanjšala za 7,8 odstotkov, saj je bilo prodanih 545.000 vozil.

V letu 2009 je Nissan Motor Co. začel prodajati več novih avtomobilov: Infiniti G37 convertible, Nissan 370Z Roadster, NV200 Vanette, Fuga, Roox, PIXO, Patrol in March.

Napoved za poslovno leto 2010
»Kljub temu, da še vedno poslujemo v nestanovitnem in kriznem okolju bo davčno leto 2010 pomembno za družbo, saj bomo začeli prodajati množično izdelano vozilo na električni pogon z ničelno stopnjo izpusta izpušnih plinov, obenem pa bomo okrepili dejavnost na rastočih trgih ter učinkoviteje izrabljali sinergijske učinke zveze Renault-Nissan,« je dejal Ghosn.

Napoved prodaje na globalni ravni v davčnem letu 2010 znaša 3,8 milijonov vozil, kar bo predstavljalo 8,1-odstotno rast. Družba bo v globalnem merilu začela prodajati deset novih vozil. Nissan LEAF, avtomobil z ničelno stopnjo izpusta izpušnih plinov v ZDA, Japonskem in v Evropi. Infiniti QX na Bližnjem vzhodu, ZDA in v Rusiji. Gospodarsko vozilo NV serije in crossover z zložljivo streho v ZDA. Minivan Quest bo na prodaj sočasno v ZDA in Kanadi. Juke, Elgrand, novi minivan in novi mini avtomobil na Japonskem. Globalno ponudbo kompaktnih avtomobilov Nissan bo obogatila nova različica, privlačna limuzina.

Nissan bo nadaljeval s strogim spoštovanjem akcijskega načrta za delovanje v zaostrenih kriznih razmerah, ki temelji na treh stebrih: rast prihodkov, dosledno upravljanje in omejevanje stroškov in generiranje kapitala ter njegovega prostega pretoka. Po načrtu bi morala družba zaključiti sanacijo v davčnem letu 2010.

 

Renault - Nissan Slovenija